Annons

Passa på att gör en unik konstrunda

En smått unik konstrunda har man möjlighet att gå på imorgon, lördag.
I samband med Arkivens dag kommer konstintendent Birthe Wibrand att visa upp Landskronas konstmagasin, belägget just under takåsen på Landskrona museum. Årets tema för Arkivens dag är just konst.
– Vi kan av utrymmes och säkerhetsskäl endast släppa in fem personer åt gången, säger Birthe Wibrand när Landskrona Direkt får en smått exklusiv guidning bland målningar, grafik, glaskonst, skulpturer och andra objekt.
– Museets konstsamling består av cirka 3000 verk av dessa är mellan 800-900 utlånade till tjänsterum, förvaltningar och institutioner, berättar  konstintendenten.

Tyngdpunkten på verken ligger på det lokala planet och inköp sker företrädesvis från lokala konstnärer.
– Vi har en fond som årligen ger en liten avkastning, varifrån vi kan handla in nya konstverk. Dessutom har vi en del utställningar här på museet och försäljningsprovisionen därifrån kan vi också använda.

Annons
 

Innan man träder in i själva arkivet hänger tavlor i trippla led på väggarna, likt ett galleri.
– Vid utlåning släpper vi in folk hit. Har man sedan önskemål om en speciell konstnär eller ett motiv som inte finns här, så gör jag en sökning i magasinet. Det händer även att privatpersoner vill se någon speciell tavla de vet att vi har i vårt arkiv. Då hämtar jag ner den till museet så får de titta på den där, berättar Birthe Wibrand.

Hela konstsamlingen är tillgängliga för allmänheten via Internet men då enbart i ord.
– BUS (Bildkonst Upphovsrätt i Sverige), gör att det skulle bli kostsamt för oss att visa upp bilder på samtliga verk, förklarar Birthe Wibrand.

En stor och viktig del av konstsamlingen är donationen från Nell Walden, prostdottern från Landskrona som kom att spela en mycket viktig roll inom Der Sturm. Nell Walden gifte sig 1912 med Herwarth Walden, grundaren av konsttidskriften Der Sturm.
– Jag gillar exempelvis ” schweizarna” som vi tidigare visat nere i caféet. Nell hade en stor samling verk av schweiziska konstnärer som vi ramade in. Mycket av grafiken vi har är annars oramad. Vissa verk låter jag rama efterhand. Andra behöver byta passepartout och få syrafritt papper. Ibland får jag rådgöra med en konservator om hur vi ska göra när oljemålningar har skador.

Klockan 14.00, 14.30, 15.00 och 15.30 visas konstmagasinet. Föranmälan görs i Minnesbanken. På museet kan man denna dag även ta del av gamla Landskronafilmer i filmsalen.

Innan man beger sig till museet kan ett besök på Arbetarrörelsens arkiv göras som dagen till ära har öppet mellan kl. 10-14 där det  bjuds på kaffe och kaka, ballonger till barnen och en tipspromenad och guidade turer i arkivet varje heltimme.
Här kan man också ta del av utställningen, ”Bertil Persson – Yrke: Pressfotograf”
Klockan 12.30 är det föreläsning med Bengt Nilsson ”Flygaren som blev
begraven tre gånger”.


Innan man kommer in i själva konstmagasinet hänger tavlor från golv till tak som kommunanställda kan få låna till sina arbetsplatser inom en del restriktioner.


Kommunen saknade en tidig Roy Evertsen i sina samlingar varför Birthe Wibrand gjorde slag i saken i samband med Roys stora utställning i konsthallen häromåret.


Det händer att äldreboende får tavlor donerade, då skrivs dessa in i samlingarna, men även annars händer det att kommunen får tavlor till skänks. Här en tavla som hängt på Nannas konditori som behöver en uppfräschning.
– Det var rökning tillåten på den tiden. Dessutom behöver ramen bytas eller fixas till, säger Birthe Wibrand.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser