Annons

Swep varslar 49

Sedan september har siffrorna för Swep International i Landskrona pekat nedåt och på måndagseftermiddagen meddelade företagsledningen att man varslar 42 kollektivanslutna samt 7 tjänstemän. Förhandlingarna startar redan efter lunch idag, tisdag.
– Det var ingen rolig dag på jobbet, säger Sten-Åke Tjärnlund, företagets verksamhetschef i Landskrona sedan tre månader tillbaka.
– Förutom att den ekonomiska krisen i Europa nu hunnit ifatt oss så ska vi se över organisationen för att om möjligt bli mer effektiva.

Enligt Sten-Åke Tjärnlund är Swep-koncernen ekonomiskt välmående men kostnaderna för enheten i Landskrona ökar i jämförelse med fabrikerna i Europa, Asien och USA.
– Det är svårt att jämföra men helt klart är att omkostnaderna i Landskrona är högre.
Han kan dock inte svara på om fabriken i Landskrona går med vinst idag.
– Vi räknar inte varje enhet för sig och därför kan jag inte säga om Landskronaenheten går med vinst eller förlust.

Annons
 

Från fackligt håll är man inte överraskad över varslen.
– Beskedet kom inte som en blixt från klar himmel men att det var så många som varslades överraskade oss, säger Anna Fernebro, klubbordförande för IF Metall på Swep och laddar inför förhandlingarna som inleds i eftermiddag.
– Vi vill göra detta så skyndsamt som möjligt. Att leva i ovisshet är inget kul, säger Anna Fernebro.

Företaget, som tillverkar värmeväxlare, har haft en svängig period bakom sig. För knappt två år sedan varslades 25 anställda men det vände snabbt.
– Jag tittade lite på våra siffror och under det senaste året har vi anställt 20 personer och vi har fortfarande att göra. Men för de senast anställda ser det tufft ut. Sådan är lagen, suckar Anna Fernebro.
– Vår absoluta förhoppning är att förhandlingarna ska gå fort och att de som måste sluta har beskedet innan jul, avslutar fackordföranden.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser