Annons

Polisen + kommunen = Ökad trygghet

Landskrona stad och Polisen har undertecknat ett nytt samarbetsavtal som ett led i att ytterligare öka tryggheten i kommunen. Många av de samarbetspunkter som funnits med tidigare återfinns även i 2012 års överenskommelse.

En nyhet är satsningen mot langning av alkohol till ungdomar. Under nästa år kommer arbetet att fokusera på frågor kring vuxnas attityder kring alkohol samt att minska langningen av alkohol till ungdomar från garage, lägenheter och bilar.

Annons
 

Redan idag arbetar kommunen tillsammans med krögarna i staden för en ansvarsfull alkoholservering. Två gånger om året anordnar Landskrona stad utbildningen ”Ansvarsfull alkoholservering”. Utbildningen är en beprövad arbetsmetod som tillsammans med tillsyn är ägnad att förebygga och minska alkoholrelaterat våld och skador i restaurangmiljöer. Under de två dagar utbildningen sträcker sig över utbildas deltagarna i alkohollagen, alkoholens medicinska effekter, polisens roll, narkotika på krogen, policyarbete och konflikthantering.
– Intresset från krögarna är stort och erfarenheterna är mycket positiva. De senaste tre åren har totalt 136 personer anställda vid krogar i Landskrona genomgått utbildningen, berättar Annika Wågsäter trygghetssamordnare i Landskrona stad.

De som igår kväll tog en sväng bland spökena på stan stötte säkert också på en del personer i gröna västar där det på ryggen klargjorde att detta var polisens volontärer.
– Dessa vill jag gärna lyfta fram. Det finns ett stort samhällsengagemang hos de personer som helt ideellt ställer upp och hjälper till i det brottsförebyggande arbetet. De har under det gångna året hjälpt till med att förebygga bostadsinbrott, cykelstölder och problem kring fyrverkerier, säger kommunalråd Torkild Strandberg (FP) och gläds åt att volontärstyrkan i höst fördubblas från 10 till 20 stycken. 
– Det kommer att bli spännande att följa deras fortsatta arbete.

Nyligen presenterades årets  trygghetsmätning av bland andra tf biträdande närpolischef Jörgen Petersson.
– Det känns mycket positivt att vi kan se en fortsatt ökning av den upplevda tryggheten, säger han.

Landskrona Direkts ”profilråd” diskuterade i gårdagens webb-tv just trygghetsfrågor och man var inne på samma linje som årets mätning visar, nämligen en oro över vår gemensamma utemiljö.
Det är det största problemet idag, ansåg exempelvis klädhandlare Anneli Heiskanen medan den moderata fullmäktigeledamoten Marko Huttunen berättade om sitt sätt att försöka få Landskronaborna att ta ett större ansvar för det publika rummet.
– Jag har skapat en Facebook-grupp som heter ”För ett renare Landskrona”. Vi har flera medlemmar idag, berättade han.

– Vi har mycket att fortsätta arbeta med, men ser resultatet som ett kvitto på att vi inom många områden är på rätt väg, avslutar Annika Wågsäter.

Relaterat:

Artikel: Tryggheten ökar i stan

Här hittar du årets överenskommelse mellan stad och polis

Här kan du läsa mer om ”För ett renare Landskrona”

Webb-TV: Profilrådet spekulerar kring trygghet

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser