Annons

Glöm inte momsen!

Redan i mitten av maj fick fasighetskonsulten Fasticon slutbetalningen för utredningen rörande Öster, någon som skulle ske i samband med avlämnandet av en slutrapport. Var rapporten finns och vad den innehåller är däremot fortfarande höjt i dunkel. 

I samband med veckans artiklar i ämnet drog Landskrona Direkt igår en förhastad slutsats rörande skenande kostnader i projektet. Eftersom uppgifterna kom från samma källa som politikerna använder, det vill säga ekonomiavdelningen på stadsledningskontoret var det dock inte vidare långsökt.
– Fasticon har fakturerat 367 307 kr för Centrum Öster projektet, skriver man i ett mejl till Landskrona Direkt.

Annons
 

Då ingår momsen. På de 270 000 tillkommer naturligtvis momsen, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP)  som om det vore en självklarhet för var och en.
– Det är det åtminstone för oss som sitter i fullmäktige. Vi räknar alltid exklusive moms, säger han och menar att det bör var och en av fullmäktigeledamöterna ha kännedom om.

– Det är en efterhandskonstruktion, säger Niklas Karlsson (S) spontant när han får höra Torkilds svar till Landskrona Direkt.
Naturligtvis är summorna med moms. Det är ju det vi får betala, säger oppositionsrådet och som inte reflekterat över något annat när de 270 000 varit på tal, men blir samtidigt osäker.
– Måste dock medge att du gör mig lite tveksam, säger han fundersamt.

Moderata fullmäktigeledamoten Marko Huttunen är inne på precis samma linje.
Det är en jäkligt bra fråga, svarar han när Landskrona Direkt undrar om besluten i fullmäktige tas inklusive eller exklusive moms.
Vi pratar väl alltid den faktiska kostnaden med moms? Får kommunen dra momsen? Det är ju hela kostnaden vi tar i budgeten, säger han och börjar småskratta.
– Det är möjligt att jag har fel. Vi får nog ha en genomgång om detta, säger han och tillägger.
– Du förstår om det inte alltid går ihop.

Sverigedemokraten Stefan Olsson svarar precis som Marko.
Det är en bra och berättigad fråga, säger han och funderar.
– Det är klart att det måste vara inklusive moms. Exempelvis de 270 000 vi diskuterade till Fasticon på fullmäktige i måndags. Det är klart att det måste vara inklusive moms, upprepar han.
Det är likadant om vi begär ut kostnader från ekonomikontoret, det är väl klart att vi får det med moms, fortsätter Stefan Olsson och blir likt de två tidigare politikerna lite tveksam.
– Det här får de verkligen ta och redovisa för oss.

För att bringa klarhet i vad som faktiskt är fallet begär Landskrona Direkt ut beställningen av utredningen ”Centrum & Öster lyftet”. På denna står det att uppdraget utförs mot ett fast arvode på 270 000 kronor, exkl. moms. Efter ytterligare lite efterforskningar står det klart att beslut i fullmäktige fattas utan moms.
Vi lyfter momsen, så allt är exklusive moms, säger den tidigare ekonomen, numera stadsdirektören Stefan Johansson.

Vi plussar på momsen och hamnar på 337 000 kronor.
Följaktligen har 30 000 kronor mer än anlaget fakturerats, eller?
– De som återstår är resekostnader som konsulten haft. Så det är inget konstigt med det, säger Torkild Strandberg. 
Frågan är då om det stannar vid detta?
– Ja, det tror jag.

Vid frågestunden i fullmäktige berättade Marie Nielsén (S) om att ingen upphandling är gjord. Hur stämmer de uppgifterna?
– Om detta skrev ni en hel del i mars, suckar Torkild Strandberg.

Men det kanske inte Lars Wallstén som ställde frågan hade kännedom om?
– Man får många frågor under en sådan frågestund och hinner inte svara på allt.

Du lovade att vända på varje sten vid den så kallade ”måleriaffären”.  Hur rimmar det med att ni, du och stadsdirektören, kringgick upphandling här?
– Målare finns det gott om men i detta fallet finns ingen motsvarighet. Jag säger som i mars att formellt må vi ha brutit mot regelverket men i praktiken är det motiverat då Fasticon besitter den specialkompetens som vi efterfrågade. Det är inget försvar utan bara ett konstaterande.

Huruvida detta projekt stuckit iväg i kostnad eller inte lämnar vi till andra att bedöma. Klart är att beslutsprocessen kring ekonomiska frågor kanske behöver klargöras och att budgeten de facto tas exklusive moms något som flera ledamöter missat. Däremot stack Vägval Landskrona iväg och kostade i slutändan 1,6 miljoner mer än anslaget som var på 2 miljoner kronor.
– Nu var det ett tag sedan och jag har inte allt i huvudet men slutprodukten blev mer omfattande än vad det först var tänkt.

Slutbetalningen för Centrum & Österutredningen betalades ut redan i mitten av maj. Detta skulle enligt kontraktet göras efter avlämnad slutrapport.
Detta är svårt och komplicerat. Det kommer att komma en produkt som vi är väldigt nöjda med när allt är klart. Avsikten är att komma åt bidragsberoendet som i Landskorna idag är på 80 miljoner kronor och i det perspektivet är 270 000 kronor inte mycket, avslutar Torkild Strandberg.

Läs mer från tidigare i veckan:

och så här gick snacket i mars.

  • Kommunala höjdare struntade i regelverk – Bröt medvetet mot kommunens upphandlingspolicy
  • Oppositionen kritisk mot upphandling- Hård kritik mot regelbrott
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser