Annons

Många frågor och få svar om utredning

Det blev ett långt möte i fullmäktige igår. Inte förr än strax innan midnatt kunde fullmäktiges ordförande Lennart Söderberg klubba av det och innan dess hade det bjudits på ett flertal heta debatter.
Inte minst kommunstyrelsens ordförande, Torkild Strandbergs (FP) svar på interpellation ställd av Alinda Zimmander angående utredning om Öster fick det att storma i salen. Fler än frågeställaren gav sig in i debatten och svaren på frågorna var inte alla gånger glasklara.
– Sedan en tid tillbaka pågår ett utredningsarbete om situationen i företrädesvis centrum och på Öster. Arbetet har sin bakgrund i den situation som råder, med högt bidragsberoende, svaga skolresultat, stort utanförskap och en hög kriminalitet, började Torkild Strandberg sitt svar.
–  Den utredning Alinda Zimmander hänvisar till kommer under hösten att färdigställas, och tillsammans med en mängd annat material utgöra grunden i ett förslag till strategiska och strukturella förändringar i stadsdelen, sa Torkild Strandberg  vidare innan han utlovade ungefär detsamma han sagt till Landskrona Direkt om än med någon veckas förskjutning.
När utredningen är klar kommer den att bli föremål för information och debatt, men framförallt beslut. En rapport kommer att ligga klar under hösten, lovade han åter och att man  runt nyåret skulle vara färdiga för att gå till beslut.

Som Landskrona Direkt kunde avslöja redan under gårdagen har utredningen redan kostat cirka 100 000 kronor mer än vad som anslagits på prislappen som var satt till 270 000 kronor.

Redan i mars fakturerade utredarna, fastighetskonsulterna Fasticon,  112 500 kronor för sitt arbete och till den 3 juli hade man sammanlagt skickat fyra fakturor till kommunen på totalt 367 307 kronor. Om denna summa upplyste även Alinda Zimmander fullmäktigeledamöterna allt medan kommunstyrelsens ordförande inte hade en aning om att kostnaderna skjutit iväg.
– Naturligtvis finns det ett tak på vad en sådan utredning får kosta och det är det offererade pris som utredaren givit.  Och mig veterligen har den delen av utredningen som handlar om centrum och Öster inte heller kostat mer än beräknat, sa han från talarstolen.

Annons
 

Lars Wallstén (S) undrade om tjänsten var upphandlad och trots att Torkild Strandberg begärde ordet direkt, fick socialdemokraten inget svar.
Istället kom svaret det från partikamraten Marie Nielsén (S) som berättade att kommunrevisionen tittat på det och att någon upphandling inte skett.

Diskussionerna böljade. Vänsterpartiets Cecilia Matsson ansåg politiken som drivs för ökade kostnader för boendet som märklig.
– Kommunen har av barnombudsmannen fått kritik för sin höga statistik gällande hemlösa barn. Ändå klagar man på att det är för lätt att få en bostad på Öster. Här finns en ovilja mot grundläggande mänskliga rättigheter som jobb och bostad. Detta gäller tydligen inte för alla.

Lars Svensson (S) menade på att det var mer djupgående orsaker till situationen på Öster  och efterlyste Torkild Strandbergs syn på ungdomsarbetslöshet och beklagade samtidigt bristen på en fungerande näringslivsfunktion i kommunen.
– Hur ska en fastighetskonsult komma tillrätta med allt detta?, undrade han.

Torkild Strandberg äntrade talarstolen och berättade om en ”oproportionerlig stor inflyttning av människor som är i behov av samhällets insatser”.
– Därav en fastighetskonsult, sa Torkild Strandberg och menade att längs hela den skånska västkusten är det lättast att flytta till Landskrona för bidragstagare.
– Den strukturella frågeställningen  tror jag inte vi rår på själva. Hur vi ska rå på detta har vi frågat fastighetskonsulten, förklarade Torkild Strandberg.

Läs mer:

Glöm inte momsen!

Utredaren har fått betalt – men var är rapporten?

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser