Annons

Stipendiepengar till talangfulla musiker

Jaderska musikfonden fortsätter att vara en källa att ösa ur för stadens talangfulla musiker.
– I år spränger fonden rent av tvåmiljonersvallen beträffande utdelning, säger Gunilla Ernlund, sekreterare i Jaderska Musikfonden.

Sedan starten 1993 har totalt 101 stipendier delats ut på sammanlagt
2 071 000 kronor.
Börsens bergodalbana det gångna året gör att summan från ifjol 150 000 kronor i år reducerats till 90 000 kronor som fördelas på sex stipendier a´ 15 000 kronor.

Annons
 

Stipendiet skiljer sig på en punkt från flera andra kulturpris då många stipendiater erhållit stipendiet flera år i rad.
Något inte minst 23-åriga musikhögskolestuderande Emma Rosenberg kan glädja sig åt, då hon nu erhåller stipendiet för sjunde gången och med årets 15 000 sammanlagt inkasserat 150 000 kronor.
Jag har inte slarvat bort en krona. Det har varit till stor hjälp till instrument. Jag har kunnat handla, piano, gitarr och rent av en bas men även mycket noter och en egen PA-anläggning. Vilken har kommit till stor användning när jag är ute och ”trubadurar”, berättade hon för Landskrona Direkt i samband med fjolårets utdelning.

Bland de 19 ansökningar som kom in till fondstyrelsen valdes även i år flickkören Chorus Puella att få del av pengarna. Övriga stipendier är individuella och samtliga är inga noviser i sammanhanget. Kim Bergkvist, 21 år, studerar musik vid en nystartad musikalkurs på Mälardalens högskola i Stockholm. Jonathan Böiers, 21 år hoppade rakt in i Stockholms Operastudio/Kulturamas andra årskurs. Jenny Franson, 21 år, studerar andra året vid Musikhögskolan i Malmö. Nick Klaman, 20 år, studerar vid Ingesunds Musikhögskola i Arvika.

Stipendierna delas i år för första gången ut på stadshuset i Landskrona, som alltid den 2 november på Elisabeth Jaders födelsedag. Stipendieutdelare blir kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg. Tidigare ordföranden Dagmar Munck af Rosenschöld har på grund av sviktande hälsa lämnat styrelsen för Jaderska Musikfonden.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser