Annons

Extra dopingkontroller hos Friskis & Svettis

I helgen var ett 30-tal av Friskis & Svettis funktionärer på dopingutbildning.
– Det var startskottet för ett utbildnings- och informationsarbete som kommer att pågå under hösten 2011 och våren 2012, berättar Björn Wiklund verksamhetschef på Friskis & Svettis i Landskrona.

Friskis & Svettis RIKS drog för ett tag sedan igång en kampanj mot dopning genom en debattartikel i DN, som fick ordentlig uppmärksamhet i media. Nu tar Landskronaföreningen tag i stafettpinnen.
Rolf Trulsson från Blekinge-idrotten som jobbat mot doping i 20 år föreläste om erfarenheter och om hur man jobbat i Blekinge med detta.
– Doping är ett samhällsproblem och begränsar sig inte till träningsmiljöerna, berättar Björn Wiklund.
– Vi vet att doping i olika former finns inom arbetslivet, i skolan och i kriminella kretsar. Problemets samhällspåverkan görs sig ofta tydlig genom att bieffekterna ofta, förutom den stora egna skadan de medför, även leder in på brottsliga banor i form av stölder för finansiering eller misshandel med uttalat övervåld på grund av ökad aggressivitet. Vår syn på hur problemet ska attackeras är därför densamma man anammat bland annat i Karlskrona och som beskrevs i föredraget. Ett arbetssätt som har sin grund i ett brett samarbete mellan föreningsliv och privata gym, kommun, tull, polis och social i samverkan.

Annons
 

Friskis & Svettis tillhör Riksidrottsförbundet och kan när som helst få besök av dopingkontrollanter från förbundet.
– Dessutom beställer många Friskisföreningar egna provtagningar och vi kommer inte att vara annorlunda. Vi instämmer dessutom i vår generalsekreterares, Anna Ivarssons, uppmaning: Kontrollera oss mera.

Nu kanske inte Friskis & Svettis just är den träningslokal som de största kroppsbyggarna söker sig till.
– Vi appellerar inte till den typen och vi har medvetet inte heller de tyngsta vikterna i vårt gym. Men samtidigt görs det avslöjande även inom Friskis & Svettis. Man räknar med att en procent av männen och en halv procent av kvinnorna dopar sig, säger Björn Wiklund och berättar att lördagens allvarliga sammankomst avslutades i sann Friskis & svettis anda med att kursdeltagarna provade på ett nytt jympa-pass.
– Därefter samlades vi till en riktigt trevlig föreningskväll med mat och lättsamt samtal om både ditt och datt samtidigt som vi firade att vi just passerat 2000 medlemmar, avslutar Björn Wiklund.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser