Annons

FP om Landskronamodeller Ja till motprestation – Nej till drogtester

Folkpartiets landsmöte fattade på lördagsförmiddagen beslut om att den så kallade Landskronamodellen med krav på motprestation för försörjningsstöd blir partiets linje, och därmed nationell politik. Däremot blev det bakslag för en annan Landskronamodell, förslaget om frivilliga drogtester av skolungdomar.

För några år sedan infördes i Landskrona krav på motprestation för försörjningsstöd. Systemet har kritiserats av socialstyrelsen och en lagändring har varit nödvändig om kravet ska gälla.
– Detta är en oerhört viktig signal. Den som är hänvisad till bidrag för sin försörjning har få eller inga livsval. Att människor lämnar bidragsberoendet för egenförsörjning är därför en stor frihetsfråga, säger Torkild Strandberg (fp), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, från landsmötet i Karlstad.

Annons
 

Det finns dock liberaler som tycker att det är ett förslag som inte hör hemma hos Folkpartiet.
– Helsingborgs Dagblad den 10 oktober 2005 berättar att det fanns 18 hemlösa i Landskrona. På Landskrona Direkts hemsida läser vi att den 19 augusti i år fanns 347 hemlösa. 105 barn levde som hemlösa. En annan modell än denna vore önskvärd av ett liberalt och medkännande parti än denna ”Landskronamodell”, skriver Torbjörn Jerlerup, liberaldemokrat och liberal bloggare på Aftonbladets debattsida, som ett som ett svar på den debattartikel som Torkild Strandberg och Mattias Adolfsson hade i samma tidning i torsdags.

Med knapp marginal röstades förslaget om frivilliga drogtester av skolungdomar ner och debatten blev lång.
– Gränsen för friheten brukar vi dra vid att man inte ska ha frihet att skada sig själv eller sin omgivning. Därför säger vi ja till frivilliga drogtester, sade partiets andre vice ordförande Erik Ullenhag enligt tidningen Riksdag & Departement.
Han fick dock en rad mothugg och kritikerna pekade på att testerna skulle vara kränkande och dessutom ske utan någon egentlig misstanke. Att behöva bevisa sin oskuld hör inte hemma i en rättsstat, enligt kritikerna som vann omröstningen med 85 röster mot 82.

Läs mer på:

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser