Annons

Guldäggetvinnare i utställning på museet

Med start på fredag visas utställningen ”Guldägget 50 år – en utställning med belönat fotografi” på Rum för Reklam på museet. De sex reklambyråer som vunnit det prestigefyllda priset flest gånger har fått välja ut sina bästa bilder till utställningen.
– Det är bilder från 80-talet, 90-talet och 2000-talet, säger Anneli Ingvarsson, antikvarie på museet.

Guldägget är ett Sveriges äldsta reklampriser som Sveriges Kommunikationsbyråer delat ut varje år sedan 1961. Det finns flera olika kategorier, bland annat foto, film, radio, direktreklam och utomhusreklam. Att museet skulle visa utställningen var inte planerat.
– Den har visats en gång på Fotografiska museet och då tyckte vi att den var så fin att vi ville visa den här. Dessutom har vi reklamarkivet här, säger Anneli Ingvarsson.
Sveriges arkiv för reklam och grafisk design, Rum för Reklam, har funnits på museet sedan 2001 då Kulturnämnden nappade på en idé som Reklam & Designhistoriska Föreningen i Malmö hade. De ville öppna ett reklammuseum och hade börjat samla reklam och därför inleddes ett samarbete mellan dom och museet. I arkivet finns reklam från 1961 till 2011.
De som går på utställningen, som pågår fram till 13 november, kommer att få se reklambilder som är väldigt genomtänkta.
– Det ligger så mycket mer arbete bakom än vad man tror, avslutar Anneli Ingvarsson.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser