Annons

Inspiration till att förändra hemmet

För tio år sedan kom den kinesiska livsfilosofin feng-shui till västvärlden och det var ämnet när inredningsarkitekten och feng-shuikonsulten Lena Andersson igår kom till Häljarps bibliotek. Hon har sin ateljé i Annelöv och jobbar i Skåne, Halland, Blekinge, Stockholm och Göteborg. Enligt feng-shui, som är en gammal kinesisk visdom som betyder vind och vatten, påverkas vi av allt runtomkring oss, till exempel av miljön och hemmet. Feng-shui har ännu inte blivit så stort i Sverige men i Asien är det väldigt stort.
I Asien är det en självklarhet att stora företag som till exempel Sony Ericsson anlitar en feng-shuimästare, säger Lena Andersson.
Det viktigaste med hemmet är att man ska se vem som bor där.
– Hemmet ska vara en spegelbild av de människor som lever där men i dagens hem, speciellt hos unga människor, kan man inte se vad det är för människor som bor där för det är väldigt minimalistiskt och man har inte några tavlor eller böcker framme, säger Lena Andersson.

Något som också är viktigt att tänka på inom feng-shui är att man inte ska inreda på samma sätt som man gör hemma på sin arbetsplats. På företag och arbetsplatser ska man inreda på ett sätt som speglar verksamheten och inte människorna som jobbar där. Det är dock inte det viktigaste inom feng-shui.
– Det allra viktigaste och det första vi ser är färgen, förklarar Lena Andersson.
Olika färger symboliserar olika saker, till exempel är rött en kraftfull färg och en symbol för framgång medan blått symboliserar avkoppling, vila och ansvarsfullhet.
De fem elementen i feng-shui är jord, trä, metall, eld och vatten och för att skapa bra mänskliga miljöer när man inreder är det viktigt att ha med alla elementen.
En annan sak som är väldigt viktig är att placera möbler på rätt ställe. Man ska alltid placera sängar och stolar så att man har en vägg bakom sig för då är man trygg och i kraftpositionen.
– Man ska aldrig sitta med ryggen mot en dörr för då har man inte full kontroll över vad som händer bakom sig. Det är viktigt att ha fågel fenix framför sig, att man kan se dörren och möta människor med ansiktet, säger Lena Andersson.
Det är även viktigt att ha stöd åt sidorna och det kallas draken och lejonet. I ett sovrum kan draken och lejonet vara två nattduksbord.
Även om många hem just nu är färglösa och inte använder alla elementen inom feng-shui så börjar det förändras.
– Vi börjar gå tillbaka mot folkhemskänslan med personligare och mer ombonade hem, avslutar Lena Andersson.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser