Annons

Myggskrämmor ska jaga bort ungdomar från förskolegårdar

Strax innan Räddningstjänsten igår kväll rykte ut till en brand på Kvarngårdens förskola hade utbildningsnämndens ledamöter haft sammanträde och där i enighet beslutat att på försök inhandla och installera ett antal så kallade ”ungdomssskrämmor
– Gårdagens brand är just denna typen av händelser vi måste få stopp på, säger nämndens ordförande Lisa Flinth (FP).
– Gudskelov, slutade det väl denna gången också. Det har hänt flera allvarliga bränder på våra skolor på sistone. Ni minns säkert händelsen på Svarvarens förskola i somras när någon satt fyr på en moped och lutat den mot husfasaden. Dessa incidenter kunde lett till något betydligt allvarligare, säger hon och berättar även om glaskross och fimpar som ligger och skräpar i sandlådorna på förskolorna.
Detta skapar otrygghet hos barnen och personalen. Vi kan inte längre låta förskolegårdarna vara en allmän plats.
 
Mosquito buzzers, eller ungdomsskrämmor som de också kallas har testats på försök i Malmö under sommaren. En debatt blossade upp och Lisa Flinths partikollega, ungdomsminister Nyamko Sabuni (FP), uppmanade rent av i ett debattinlägg i Sydsvenskan till att dessa skulle plockas ner och rent av förbjudas. En linjen som skolpolitikerna i Landskrona inte är inne på.
– Vi var helt eniga i beslutet, poängterar Lisa Flinth.

Skrämmorna som ”bara kostar några tusenlappar styck” har en inbyggd rörelsesensor och ger ifrån sig ett högfrekvent ljud när de aktiveras. Ljudet ska främst kunna uppfattas av unga personer.
– Det ska upplevas som att man blir sjösjuk eller illamående och att man därför också flyr från platsen, förklarar Lisa Flinth.

Annons
 

Meningen är nu att utbildningsförvaltningen i samråd med kommunens säkerhetschef Mats Persson ska se över var det är lämpligt att ”skrämmorna” placeras.
– Svavaren i första hand, säger Lisa Flinth.
Där har vi bekymmer med ungdomar som varit hotfulla mot personalen och där har vi också haft incidenter.
Utöver att det kommer att behöva skyltats upp när ”skämmorna” är på plats så ska även andra åtgärder vidtas.
– Vi kommer även att se över sådant som bänkars placering, buskar och belysning på våra förskolor, avslutar Lisa Flinth.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser