Annons

Torkild  får gehör av justitieministern Handlare fortsatt kritisk och upprörd

Justitieministern Beatrice Ask (M), gläds åt det lokala engagemanget som drivs för ett tryggare Landskrona. Det ger hon uttryck för i ett svar till Torkild Strandberg.

Ibrahim ”Apo” Darwiche blev i somras så förbannad att han sonika stängde sin antik- och kuriosabutik under ett par dagar. Över skyltfönsterna förkunnade stora handtextade banderoller att affären var ”Stängd i protest mot laglöshet i Landskrona”.  Detta lede fram till en protest där flera handlare i en sympati med budskapet stängde ner sina kassor under ett par minuter den 1 juli. Kommunen agerade omgående och bjöd in handeln till samtal och ett brev från kommunstyrelsens ordförande  Torkild Strandberg (FP) skickades till justitieminister Beatrice Ask (M) med en anmodan om ett förenklat regelverk för kameraövervakning, med önskemål om ökad närvaro för rättsväsendet, hårdare tag mot svart ekonomi och förutsättningar för att porta snattare samt  högre krav på föräldrar till barn som inte sköter sig.
 
Av alla områden ser ministern att arbetet med ungdomar som det viktigaste.
– Ungdomsbrottsligheten måste bekämpas, skriver hon bland annat i sitt tvåsidiga svar.

Annons
 

Kameraövervakning är inte en alldeles enkel nöt att knäcka och beskrivs som en ”balansgång mellan intresset att förebygga och utredda brott och den personliga integriteten”. Dock pågår arbetet med en ny kameraövervakningslag där inriktningen till viss del följer det Torkild Strandberg efterlyser, nämligen att förenkla möjligheten till kameraövervakning.

När det gäller ”svart ekonomi”, tipsar justitieministern om en handbok med motåtgärder som är utgiven av BRÅ tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

Även i portningsfrågan får Torkild Strandberg gehör.
– Jag har givit en utredare i uppdrag att titta på behovet av en lagstiftning för att kunna utestänga personer från  bland annat butikslokaler, skriver Beatrice Ask. 

En som inte imponeras av justitieministern svar är initiativtagaren Ibrahim ”Apo” Darwiche, som rent av blir ordentligt förbannad ju längre han läser i  svaret.
– Vad är det här för jävla bullshit, säger han upprört.
– Jag säljer affären och börjar arbeta aktivt med frågorna.

Apo menar att det finns ett par punkter som är viktiga i sammanhanget.
– Vi måste hamna i fas med lagstiftningen som gäller i resten av Europa. Föräldrar har ett ansvar för sina barn, inte staten eller polisen. Sätt in resurser direkt mot ungdomar i riskzonen. Ja, mot hela deras familjer. Börja nu och se till att det är kunnigt folk som gör det.

Avslutningsvis, och det efter att ytterligare en gång ha läst Beatrice Ask svar kring övervakningskameror, säger han.
– Upp med kamerorna omedelbart. Om vi så ska sätta upp de i varje gathörn. Är det priset vi får betala för vår trygghet så får det kosta det.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser