Annons

Högstadieelever fick blodig uppvisning

Praktiskt taget varje år arrangeras det ett par säkerhetsmässor för högstadieeleverna på Landskronas skolor och igår var det Västervångskolan som fick besök av allt från brandmän till skådespelare. Bland annat fanns Netscan på skolan för att tala om etik, faror och fällor på Internet. För det mest spektakulära stod dock Räddningstjänsten som med realistiska medel visade upp hur det kan gå om man kör moped utan hjälm samt hur brandmännen räddar en person ur en bil genom att klippa upp taket.
– Vi brukar få jättebra respons hos eleverna, säger brandmannen och styrkeledaren Milinko Doslic samtidigt som han filmar ”föreställningen”.
Innan uppvisningen talade han till eleverna som engagerat och uppmärksamt lyssnade.
Det var spännande att höra på och eleverna lyssnade verkligen, säger Cecilia Thorsell Paravac, klassföreståndare för 8E.
En elev som tycker det var extra kul var Ellinor Broman i klass 9C. Det var nämligen hon som brandmännen sminkat blodig och som ”räddades” efter en våldsam moped och bilkrasch.
– Det var jättekul och lärorikt att vara med, säger Ellinor Broman som dock inte kör moped själv.
– Men om jag gjort det så lovar jag att jag hade haft hjälm på mig. Det har vi lärt oss idag.

Idag är det dags för mässan att besöka Glumslövs skola.
– Vi tar ett par skolor varje år och målet är att du minst en gång under din tid i högstadiet ska ha fått vara med på mässan som har det mesta, avslutar Milinko Doslic.
Förutom nätetik och räddningstjänstens visning kunde eleverna lära sig om kampsport och självförsvar med lokala kampsportsklubbar och ha värderingsövningar med Kulturskolan.
Andra föreläsare och utställare på Västervångskolan var Kris, Fält och Fritid, polisen, familjevåldsenheten, Pluto och ungdomsmottagningen.

Annons
 


En hjälmlös tjej på moped har krockat med en bil.


Räddningstjänsten är snabbt på plats.


Föraren av bilen är fastklämd och även hon svårt skadad.


Övningen var ytterst realistisk och gav säkert högstadieeleverna en och annan tankeställare.


Efter att mopedföraren förts iväg var det dags att få loss billföraren som fick svepas i skyddsplast för att undvika skärskador från bilglaset.


Räddningstjänsten tvingades klippa av biltaket för att få loss föraren.


Taket lyftes bort…


… och bilföraren kunde räddas och få sina skador omsedda.


Statisterna Ellinor Broman (mopedförare) och Emely Tas (bilförare) båda från klass 9C är helt klart en erfarenhet rikare..

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser