Annons

Ian Berry – vad gör du nu för tiden?

Minns ni Ian Berry, vars återanvända jeans blir till dyrgripar på väggen?
Han började sommaren med en succéartad utställning på Galleri Gamla Staden och berättade då att hans tavlor skulle på turné till såväl Portugal och USA innan det var dags att återvända till regionen för en utställning i Lund. Vi hörde av oss till honom och körde den gamla Ledinklassikern, ”Vad gör du nu för tiden?”

– Jag skickade alla mina nya verk  till New Jersey. Nu sålde det ju bra i Landskrona så jag hamnade under tidspress. Det är inte precis billigt att skicka tavlor runt världen men de klarade sig genom den amerikanska tullen och galleristen som bara sett mina verk på Internet tidigare var begeistrad, berättar Ian Berry som direkt efter vernissagen nåddes av fler sköna meddelanden;
”Vi önskar verkligen att du kunde ha varit här hos oss i natt! Så många människor var förvånade över din skönhet i dina verk och det goda hantverket. Vi hoppas att du kan komma besöka oss inom en snar framtid”, skrev galleristen.

Annons
 

”Öppningen gick superbra. Besökarna gillade verkligen dina arbeten och vi sålde rent av några tavlor innan själva invigningen.  Jag tillbringade större delen av natten med att prata om dina tavlor. Jag önskar att du var här för att se det.”, löd meddelandet från utställningssamordnaren.

Själv gick Ian Berry runt hemma i Landskrona  och var nervös.
– Jag visste att Jonathan Levine skulle vara där. Han är förmodligen den mest kända galleristen i världen för den typ av konst jag gillar. Vi får se om det öppnar nya dörrar.

I Landskrona hade 27-åringen nu en månad på sig att få klart verk till utställningen i Lund.
–  Det finns några enstaka tavlor som vi inte sålde vid utställningen på Galleri Gamla Staden så dessa kunde jag plocka med mig till Lund men där visar jag huvudsakligen nya verk. Mycket baseras från den tiden jag bodde i Lund.  Utställningen där är tillsammans med komikern och konstnären Peter Wahlbeck. Det har varit intressant att se vad som händer runt omkring honom.

Mitt i allt detta bar det iväg till Portugal och Madeira. O’boy, vilken stor och vacker ö. Det var ganska skrämmande då jag inte riktigt visste vad som väntade mig där. Samlingsutställningen var fin och ett av mina verk hängde snyggt utomhus. Jag fick något av en stjärnbehandling med trevliga middagar och möten med  alla typer av människor. Jag blev vän med en fransk konstnär och en portugisiska. Så det hoppas jag kan leda till en fin vänskap.

– Galleriet och kommunen där, Calheta, vill att jag återkommer nästa år med en ny utställning samt att jag kanske håller lite kurser i ett par skolor. En fantastisk plats som jag varmt kan rekommendera.

I höst kommer konstföreningen SanTime på Assa Abloy (Besam ) i Landskrona att visa Ian Berrys unika jeanstavlor.
– Puh, ja. Det återstår och se vad jag visar då. Det blir en blandning av gammalt och nytt, säger han.
Vad som händer därefter står ännu skrivet i stjärnorna.
Jag behöver delvis dra mig tillbaka och experimentera. Det kan också vara skönt att arbeta utan att ha en tvungen deadline. Jag tackade exempelvis nej till ett galleri i London nu i september då jag ansåg att jag inte hade tillräckligt med material för att fylla det. Det här året har varit galet.

Frågan är om inte galenskapen lär hålla i sig, då flera magasin i höst kommer att skriva om pågen från Huddersfield med ateljé i Landskrona.
– Uppståndelse eller ej, i höst bär det av till USA och Kanada för mig och Åsa (sambo). En kombinerad semester och arbetsvistelse, då det blir besök på gallerier, fotografering samt ett besök på galleriet i New Jersey.

Avslutningsvis kan vi berätta att det är sista veckan man kan beskåda hans verk på galleri Jäger & Jansson i Lund.


Ian Berry eller Denimu som han kallar sig för som konstnär har gjort succé även i Lund där hans jeanstavlor visas på Jäger & Jansson fram till och med söndag.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser