Annons

Efter regn kommer sol – Väderorakel hoppas på fin september

Augusti blev något varmare än normalt med en genomsnittstemperatur på 17,2 grader. Det konstaterar Hans Lehrecke som troget fortsätter att leverera sin väderstatistik från den privata väderstationen i Glumslöv.

– Den varma perioden från slutet av juli fortsatte fram till och med den 6 augusti. Sedan satte regnperioden in, säger han och berättar att månadens toppnotering nåddes tidigt.
–  Den 2 augusti var varmast med  +25.2 medan jag uppmätte den lägsta nattemperaturen den 11:e med som sig bör 11 grader.

Annons
 

Sedan dess har nätterna varit milda och nattemperaturen i stort sett 14-15 grader. 
Den 26:e var värmen på väg tillbaka men några häftiga åskskurar markerade ”hit men inte längre”, säger Hans Lehrecke som även nåddes av rapporter om ett märkligt  ljusfenomen.
Det var Milena Cendic från ”pippedammen eller St. Olofs sjö som berättade att  hela dammen lystes upp av blixten och vattnet stod i en kaskad. ”Rektorns pekfinge” – gamla vattentornet – hade tydligen slappnat av.

Glumslövs väderorakel har även fler fenomen att berätta om.
– Tyvärr har vi hamnat i en svalare och nederbördsrik period.
Sistnämnda värme förannonserades i radion den 25:e. ”Varmluft över Sydpolen utbreder sig norrut och i morgon kan man räkna med 30 grader vid Nordpolen”, ljöd väderrrapporten.  Växthuseffekten får skynda lagom!

Den varmaste augustimånaden hittills är 1997 med 21 grader följt av augusti 2002   då snittet låg på 20,8. Nederbörden hamnade på över det normala med sina 88.5 mm. Blötast var det den 14:e då det regnade rejält och 20.3 mm uppmättes. Medelvärdet för mätperioden ligger på 69,8 mm.
– Som jämförelse kan jag nämna att vi 2006 fick hela 240 mm och i fjor 132 mm. I mitten av 90-talet hade vi ett par riktigt torra augustimånader, minns Hans Lehrecke.

Har augusti varit en badmånad?
– Tyvärr har det varit blåsigt och det har inte blivit det solbadande som det brukar bli i augusti. De nästan dagliga skurarna har inte bidragit att locka de badande till stränderna.  Månaden startade hyggligt med 21 grader i Sundvik men blåsten och brist på sol har medfört att vattentemperaturen sjunkit till 17-18 grader.

Hur är situationen inom lantbruket och för den delen också  trädgården?
– Lantbrukarna är glada över att grundvattennivån höjts efter den torra våren. Nu får det dock vara nog. Skörden har varit igång länge och även vetet är till största delen i ”ladan.”  Lantbrukarna verkar vara nöjda även om vetet tagit lite skada av regnet. Jag har aldrig sett vetet stå bättre än i juli. Nu återstår majs och sockerbetor och båda grödorna ser jättebra ut. Dock är bladmassan på grund av regnandet stor i  förhållande till kolvarna. 
De flesta har sått höstraps och man har hunnit göra detta betydligt tidigare än i fjor. Det var den sena sådden och barfrosten i februari som gjorde att rapsskörden blev ojämn.  Då kornet skördas tidigast, blir rapsen nästa gröda.
I trädgården har augusti varit lugn som vanligt utom gräset som tack vare  regnet vuxit  ovanligt snabbt. Björnbären bär ovanligt rikligt och därtill goda bär, vilket tyvärr inte gäller för plommonen. Äppleskörden har hittills varit ojämn. Till glädje är blomman rosenskära, som trotsat blåst och regn, lyser upp trädgården med sina graciösa  blommor i akvarellfärger.

Hur blir inledningen på hösten och inte minst september?
– Vi kan väl hoppas att situationen från 2007 upprepas. Augusti och september fick då samma medeltemperatur. Dock undanber vi oss den höga nederbörden på 87,5 men den sommaren kunde det bara regna.  Under tiden juni-september föll det året 557 mm.
Vi undanber oss likaledes att 1996 upprepas. Augustis 19.9 följdes av en rekordkall september om 9.9 grader.  September är ofta en fin månad. Jag minns faktiskt den 1 september 1939, dagen då kriget bröt ut.
I år får vi nu nog dras med det ostadiga vädret ett tag till. Slutet av veckan ser ut att bli lite stabilare. Sedan får vi låta en trasig ”Irene” passera.  Är hon inte för lynnig finns det hopp om en mera stabil väderförbättring. Låt oss hoppas att det sedan sker en upprepning av 2007 dock med en himmel som håller mera tätt. Vi behöver sol, inte bara majsen. Kan notera att grannen Lund kom sist  i solligan medan Luleå, som sig bör, toppade.
Avslutningsvis vill jag passa på att önska alla läsare en fin eftersommar och september,
avslutar Hans Lehrecke och vi kan inte annat än och tacka honom för hans förträffliga väderrapporter.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser