Annons

Om hederskultur på biblioteket

Två personer med erfarenhet och kunskap om hederskultur kommer till Landskrona stadsbibliotek lördagen den 17 september.
Klockan 10.30 håller Lena Persson föredraget ”I hederns namn” och därefter pratar författaren Arkan Asaad om sin debutroman Stjärnlösa nätter.

Lena Persson är beteendevetare, psykolog och arbetar vid Kvinnojouren i Ängelholm. Hennes specialområde är hedersproblematik och skyddade identitetsfrågor.  Under lördagens program berättar Lena Persson bland annat om hederskulturens bakgrund samt kvinnoroller och mansroller inom hederskultur.

Annons
 

Klockan 12 pratar författaren Arkan Asaad om sin debutroman Stjärnlösa nätter. I romanen Stjärnlösa nätter får vi ta del av en hederskultur sedd från en ung mans synvinkel.

Amàr växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på semester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de återvänder, och alla ser fram mot resan. När de är på plats efter en lång bilresa genom Europa blir det en del kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fniss och förebråelser. Amàr är först glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt att de ska gifta sig. Amàr klarar inte pressen från släkten och går med på giftermålet, men ångrar sig. Då får han flera i familjen mot sig.

 Arkan Asaad är född 1980 i den kurdiska delen av norra Irak, Kirkuk. Han kom till Sverige 1984 tillsammans med sin familj. Han är flerfaldig svensk mästare i taekwondo och tränar idag ungdomar i samma sport. Arkan Asaad har också gått Stockholms filmskola och arbetat med radioprogrammet Underlandet som sänts i P3.

Mellan Lena Perssons och Arkan Asaads föredrag är det en kort paus då det finns möjlighet att fika. Arkans föredrag kommer att hållas på svenska och kurdiska. Lördagens program är gratis och ingen föranmälan krävs. Programmet är ett samarbete med Enheten för förebyggande arbete.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser