Annons

Utdrag ur belastningsregisteret på gång i omsorgen

Nu är det upp till kommunfullmäktige att ta ställning till om personer som söker jobb inom omsorgen måste lämna ett utdrag ur det så kallade belastningsregistret. Vid förra veckans möte i kommunstyrelsen rådde oenighet.

Motsvarande krav finns redan med lagstöd inom skola, barnomsorg och delvis för personal till funktionshindrade barn.

Annons
 

Det är efter att  Sverigedemokraterna väckt förslaget i en motion som man fått stöd av den styrande treklövern.
– Det är rätt och rimligt. Många äldre människor är beroende av andras hjälp för att klara vardagen och grundläggande saker i hemmet och det handlar om att släppa in andra människor i hemmet och få hjälp med de mest intima saker. Att då utelämna notoriska tjuvar och istället anställa de som lever laglydigt, är för mig inget konstigt, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP).
– Populistiskt, anser oppositionsråd Niklas Karlsson (S).
Det invaggar bara i en falsk trygghet och blir till ett slag i luften.

En uppfattning som alltså inte delas av treklövern och SD.
–  När man dömts för ett brott hamnar man i belastningsregistret. Men man stannar inte där för evigt.  Detta innebär att man inte för all framtid är utestängd från ett jobb för något man kanske gjorde i ungdomen, men man får en ”karenstid” under den tid man finns i belastningsregistret, säger Torkild Strandberg.

– Har man avtjänat sitt straff så har man också rätt till en andra chans. Det krävs andra åtgärder, anser  Niklas Karlsson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser