Annons

Åska orsakade många utryckningar

Det blev en arbetsam lördag för Räddningstjänsten i Landskrona. Blixten slog ner vid ett flertal tillfällen på olika platser i kommunen med larm till följd. Inga personer skadades dock.

Det började redan strax innan klockan 7 på morgonen då blixten slog ner i TV-antennen på en villa i Häljarp. Grannen till de som bor i villan hade dock en handsläckare och kunde hindra att den brand som uppstod i antennsladdarna kunde släckas. Den elektroniska utrustningen i huset slogs ut.
Nästa utryckning kom vid 12.20-tiden. Då hade blixten slagit ner i en fastighet på Norra Långgatan. Någon brand kunde man inte lokalisera men väl lukten av rök.
15 minuter senare var det dags att köra till Fröjdenborgsgatans serviceboende där blixten slog ner och utlöste automatlarm. Samma adress och samma procedur inträffade strax efter klockan 15.
Mellan utryckningarna till Fröjdenborg var brandmännen i Vallåkra vid två tillfällen för att assistera, bland annat vid en brand på en pizzeria.
Dagens sista utryckning kom vid 20-tiden då allt elektriskt slogs ut på Syngenta beroende på åsknedslag.

Annons
 

– Det var en tuff dag med många utryckningar, konstaterar styrkeledare Patrik Nilsson.
– Vi rekommenderar folk att se till att ha rejäla åskledare som sitter bättre till på taken än tv-antennerna. Annars kan det bli en dyr historia. Försäkringsbolagen kräver höga självrisker vid åsknedslag och blir allt det elektriska i huset utslaget så kan det bli en mycket kostsam historia.
Ett sätt finns dock att undvika att el-prylarna går sönder.
– Ta för vana att dra ut sladdarna ur väggarna och glöm inte antennsladden till TV:n.

Här hittar du tips om hur du kan skydda dig mot brand med mera.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser