Annons

USA synar Othman Karim – svarar inte på visumansökan

Landskronaprofilen och filmregissören Othman Karim hade i våras planer på att vidareutbilda sig i USA och sökte därför visum för såväl sig och sin familj. De amerikanska myndigheterna gav grönt ljus till hustrun och de två barnen men för Othman själv blev det tvärstopp.
Jag lämnade in min ansökan den 2 maj för att vara ute i god tid. Enligt deras hemsida ska en ansökan ta upp till sex dagar och jag skulle inte vara på plats förrän den 20 juli. Men det räckte inte. Jag har hamnat under luppen och jag misstänker att det är mitt namn som spökar, säger Othman Karim till Landskrona Direkt och suckar uppgivet.
Det har hänt tidigare också då jag försökte skicka pengar via Western Union till min sjuke pappa i Uganda för ett antal år sedan. Då blev det också stopp och det tog ett bra tag innan allt redde ut sig.
Regissören känner sig kränkt och har försökt få besked på vad som ligger bakom att han inte fått något beslut om visum.
– När jag ringer de ansvariga svarar dom inte på några frågor och lägger sedan på luren. Jag har försökt med Utrikesdepartementet men de kunde inget göra och så kunde inte heller State Department. Jag har till och med talat med en advokat men även han säger att inget, inte ens presidenten, kan påskynda handläggningen. Det är helt upp till utredaren. Men vem det är? Det svarar dom inte på. De säger bara att de återkommer och att jag kan sluta ringa och sedan är det klick i örat.
Att Othman Karim är upprörd råder ingen tvekan om. Han talar länge och väl om demokrati och andra värdeladdade ord.
– I USA säger man att de slåss för allas frihet men uppenbarligen inte för min. Och jag är säkert inte ensam. Det är fruktansvärt.
Det värsta tycker Othman Karim är att han är misstänkliggjord.
– Det är klart att folk undrar varför jag inte fått visum. Jag har varit svensk medborgare i 30 år och är inte alldeles okänd. Folk tror att jag måste ha gjort något för att få stämpeln.
Regissören har nu fått skjuta utbildningen på framtiden.
– Jag har fått ge mig. Tiden gick och nu skulle barnen börja skolan så det var bara att lägga ner. Vi får väl se om det kommer något besked någon gång, säger Othman Karim som dock inte går sysslolös.
– Jag har en del projekt på gång. Det är såväl en komediserie på SVT samt några filmer genom SF men allt är fortfarande på planeringsstadiet.

 

Annons
 

Läs mer om Othman Karim i vår profilintervju gjord ifjol somras

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser