Annons

Nya flottar på Trädgårdsgillet

En av höjdpunkterna på Trädgårdsgillet som för åttonde året arrangeras vid Konsthallen i helgen, är trädgårdsflottarna. I år är det dock något färre som väljer att ställa ut i vallgraven.
Som mest har vi haft elva flottar men i år är det bara sju. Anledningarna är olika, bland annat är det en som brukar ställa ut men som skadat sig och därför tvingats tacka nej i år, säger Emeli Zeilon på fritid- och kulturförvaltningen.
Av de sju som visar upp sina flytande trädgårdar är två nykomlingar. En av dessa är familjen Jagorstrand som tillvardags driver en butik i Vinslöv. Temat på deras flotte är ”en stund i trädgården” och det som fångar ögat är den lila färgen samt konstgräset.
Konstgräset är på frammarsch och dagens utbud är snyggt, säger Bettina Jagorstrand, dotter i familjen samtidigt som mamma Birgitta bygger på flotten.
– Vi började snacka om att ha färgen lila med och sedan byggde vi en flotte hemma för 14 dagar sedan. Den blev så lyckad att vi bestämde oss för att ha mycket av den fina färgen, säger mamma Birgitta.
Den andra nykomlingsflotten har inget direkt tema.
– Vi vill att det ska vara enkelt, skönt och framför allt otvunget. Vi har döpt flotten till Trädgårdsstund har guld i mun, säger, Christina Eriksson som driver företaget Trädgårdsidyll i Häljarp. Hennes ”lagkamrat” Malin Tegbrink som driver Malin in the garden, berättar att det inte bara kommer att vara blommor i deras skapelse.
– Trädgårdar är mer än bara blommor och blad. Därför kommer vi att ha en liten extraflotte med frukt och grönsaker.

Förutom trädgårdsflottarna så finns det en del nyheter på årets trädgårdsgille. På lördagen kommer det bland annat att arrangeras en bukettävling som nästan vem som helst kan vara med på.
– Man ska ha buketten i ett eget kärl och blommorna måste vara från den egna trädgården, säger Emeli Zeilon.
Att detta utesluter alla som bor i lägenhet bekymrar inte kulturarbetaren.
– Det finns många som har kolonier och även de som har fina balkonger och för dessa är det fritt fram, säger Emeli Zeilon.
Under trädgårdsgillet arrangeras bland annat även en cykeltur med cykelfrämjandet, en blomstervandring och en fotosafari under gillet som pågår till söndag.

Annons
 

Läs även onsdagens artikel om trädgårdsgillet.


Mor och dottor Jagorstrand tar en paus på flotten och samtalar om hur men ska arrangera belysningen.


Det gungar lite när Malin Tegbrink arbetar med att få sin flotte i färdigt skick.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser