Annons

Hjältinna hyllad

Den 4 augusti räddade 23-åriga Carolina Sandell 4-åriga Nellie Lejonquist från en brinnande lägenhet på Storgatan och idag fick hjältinnan ta emot utmärkelser av alla slag. Det var kommunen som tillsammans med räddningstjänsten och polisen hade kallat såväl Carolina Sandell och hennes familj som familjen Lejonquist till stadshusets sjätte våning.
– Det kan låta dramatiskt men ibland gör enskilda människor insatser som förändrar en hel värld för andra och så är fallet här, sade kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg.

Carolina Sandell såg, från sin lägenhet, hur flickan stod i ett fönster som stod på glänt, till lägenheten som brann och sprang ner på innergården där hon sedan klättrade upp för ett stuprör till det aktuella fönstret. Där lyckas hon instruera flickan hur man öppnar haspen till fönstret inifrån och sedan lyfta ut henne för att klättra ner till säkerheten på innergården.
– Man tänker inte i ett sådant läge. Jag tog bara på mig kläder och rusade ut på gården för att se om jag kunde göra något. Att klättra upp var självklart. Jag tänkte inte. Men jag måste säga att Nellie var oerhört duktig som lyssnade noga när jag instruerade hur hon skulle få upp fönstret, säger Carolina Sandell.

Annons
 

Nellie Lejonquists mamma Jessica har av förståeliga anledningar svårt att prata om den traumatiska händelsen.
– Vi pratar en del om vad som hänt men det ligger fortfarande så nära i tiden att det är svårt. Vi har dock talat med en barnpsykolog och det kommer säkert att hjälpa, säger mamman.
Själv är Nellie på ett strålande humör och kramar om sin hjältinna innan hon sätter sig vid det uppdukade bordet och klämmer ett wienerbröd tillsammans med sin lillebror Nilo.

Carolina Sandell jobbar idag inom vården men har länge haft planer på att utbilda sig till brandman.
– Det har jag velat sedan jag var liten. Det är kanske dags att skicka in en ansökan idag, säger Carolina Sandell och biträdande räddningschef André Bengtsson tror att hon hade klarat utbildningen bra.
– När vi kom till platsen då det brann var hon redan på väg upp för stuprännan och det kan jag säga, att Carolina har precis rätt inställning för att bli en brandman.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser