Annons

Grundstött fartyg loss på andra försöket

Det grundstötta fartyget Alva drogs vid det andra försöket loss från grundet utanför Ålabodarna. Det St Vincent-registrerade handelsfartyget Alva med sex mans besättning ombord gick på grund i onsdags.

På torsdagseftermiddagen gjordes ett första försök att dra loss fartyget och på plats på stranden fanns Direktens väderguru Hans Lehrecke.
– Jag minns två andra grundstötta fartyg här strax utanför Ålabodarna, berättar han.
– Det var på den tiden jag var passpolis och vi väntade på att m/s Backafall skulle komma.Även den gången hade kaptenen glömt att vända söder om Bäckviken och i dimman fortsatt rakt fram. Då landade båten i Sandbergen.
Den andra incidenten inträffade enligt Hans Lehrecke runt 1990.
– Då var det stenarna vid hamnpiren som var i vägen för en lastbåt på säkert 1000 ton. Missarna har det gemensamt att nykterhet är att föredra inte bara vid ratten utan även vid rodret, poängterar åskådaren som även noterat att grundstöttningarna blivit något nordligare för var gång.
-Vem står i tur nästa gång?

Annons
 

Kustbevakningens dykare har genomfört en grundlig bottenbesiktning av Alva och inget läckage har kunnat konstateras.  Fartyget ligger nu till ankars på Råå redd.


Fler nyfikna samlades runt hamnen i Ålabodarna för att följa försöken att dra loss Alva. Foto. Hans Lehrecke.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser