Annons

Erik Hamrén har koll på ex-Boisare

Det är många som ställt sig frågande varför Sveriges förbundskapten i fotboll, Erik Hamrén, placerade ex-Boisaren och numera West Bromwichspelaren Jonas Olsson på avbytarbänken vid den senaste landskampen då Sverige besegrade Ukraina. På fredagen träffade Landskrona Direkt förbundskaptenen och fick svar på frågan.
– Det beror helt enkelt på att jag tycker att det finns bättre spelare just nu på den platsen, säger Erik Hamrén.
– Jonas är dock en mycket bra fotbollsspelare och en härlig kille. Ett minne jag har av honom kommer från en buss i Vitryssland efter hans debut i a-landslaget i juni förra året. Det är nämligen kutym att debutanter ska säga något inför hela truppen. Det gjorde inte Jonas. Han tog istället mikrofonen längst fram i spelarbussen och sjöng Landskronalåten på skånska, avslöjar förbundskaptenen med ett leende.

Det var i samband med en lunch tillsammans med Bois-sponsorer och media som Direkten fick tillfälle att ställa frågan om Jonas och övriga ex-Boisare.
– Vad gäller bröderna Farnerud så har vi koll på dom. De var båda med på vår januariturné till den arabiska halvön i januari 2010. Jag vet att man har stor respekt för Pontus i norsk fotboll och det går allt bättre för Alexander i schweiziska Young Boys.

Annons
 

En annan Boisare som Erik Hamrén har koll på är Rasmus Lindgren som nyligen lämnat den holländska storklubben Ajax för spel i mer okända Red Bull Saltzburg.
– Vilken liga de spelar i har mindre betydelse. Vi ska också veta att den österrikiska ligan har högre status än allsvenskan, säger Erik Hamrén som är kluven i sitt sätt att tolka kvalitén på den svenska klubbfotbollen.
– Jag tycker att allsvenska är mycket bra och spännande men ska man göra jämförelser med Europa så är det en helt annan sak. Här i Sverige har vi inte samma resurser som i utlandet. Ska vi hävda oss ordentligt krävs just resurser. Kanske måste vi ha en liga med tio lag som möts fyra gånger? Kanske är lösningen för många klubbar att bilda aktiebolag? Hur som helst. En ändring måste till för att vi ska kunna konkurrera i de europeiska cuperna för klubblag. I landslaget är det skillnad. Här har vi lättare att hävda oss.

Förutom att tala om ex-Boisare och svensk klubbfotboll berättade Erik Hamrén om sin första tid som förbundskapten.
Efter att ha tränat med spelare praktiskt taget varje dag så var det en stor omställning att bli förbundskapten. De första veckorna hade jag abstinens men nu har jag kommit in i det. En annan effekt var att jag för första gången på 27 år kunde fira semester under tre sommarveckor med min fru. Efter ett tag trodde jag att semestern aldrig skulle ta slut, säger förbundskaptenen och skrattar.
– Har man ett jobb som mitt så måste man vara gift med en fru som förstår. Vi pratar nästan ingen fotboll hemma men hon lär mig mycket om hur jag kan bli bättre som ledare och person.
Det märks tydligt att Sverige har en förbundskapten som brinner för sitt jobb. Han talar högt och tydligt och gesterna med händerna talar ett tydligt språk. Och det är just engagemang som Erik Hamrén vill se hos sina spelare.
– Jag vill att det ska sitta här, säger han och dunkar sig på bröstet.
– Man måste vilja spela fotboll. Ett exempel är Zlatan då han hade ett uppehåll. Jag lät honom själv få komma med beslutet och det visade sig vara bra. Jag har en liknelse. Jag brukar säga att jag kan leda en häst till vattnet men han måste dricka själv, berättar Hamrén och skrattar igen.

Sverige har varit framgångsrikt i landslagssammanhang och deltagit i alla de senare mästerskapen med undantag av VM senast.
– Förbundets mål är att ta sig till samtliga slutspel men mitt mål är högre. Jag vill ta medalj. Men först ska vi ta oss till nästa slutspel, EM i Polen och Ukraina nästa år och kan vi vinna mot Ungern den 2 september så har vi minst en kvalplats till turneringen i hamn, säger Erik Hamrén.
Om sedan Jonas Olsson eller någon annan ex-Boisare är med återstår att se.
– Jag har ett märkligt jobb. Alla andra kan det bättre. Men det är jag som tar ut laget efter mitt sätt att se fotboll. Sen får alla andra ta ut sina landslag när de är förbundskaptener, avslutar han med glimten i ögat och ett leende på läpparna.


Jag brukar säga att jag kan leda en häst till vattnet men han måste dricka själv, var en av Erik Hamrens metaforer.


Fyra av de 22 i truppen hamnar på läktaren. Så är det, och oavsett vem som hamnar där så vill jag att de är de bästa läktarspelarna. Samma sak om du är på bänken eller plan.


Attityd, vilja och mod är de viktigaste ingredienserna.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser