Annons

Trädgårdsgille med nytt lejonhuvud

I samband med att det på fredag är invigning av Trädgårdsgillet kan man också äntligen skåda samtliga tre lejonhuvud på Lena Cedergrens skulptur Vaktare.

I maj 1998 invigdes Skulpturparken i Landskrona och den skulptur som står närmast entrén till Konsthallen är venkonstnären Lena Cedergrens Vaktare, ett konstverk som består av tre lejonhuvud. Dessa har dock varit attraktiva stöldgods då de tidigare var gjorda i brons. Sedan ett par år har därför en av piedestalerna stått utan huvud men lagom till årets trädgårdsgille som invigs på fredag, kommer åter tre lejonhuvud att vaka över platsen.
– Denna gång är det dock gjort i stengods, säger Lena Cedergren medan hon preparerar hålen så att skulpturen kan sättas på plats.
– Det har varit snack om att göra detta tidigare men det har inte blivit av förrän nu, säger hon och alla konstälskare kan pusta ut.

Annons
 

I samband med trädgårdsgillet bjuds ett mångfacetterat program och den kulturintresserade får inte missa att ta en sista titt på den danske fotografen Joakim Eskildsens omfattande dokumentära bok- och fotoprojekt The Roma Journeys inne i konsthallen.

Utöver blomster, växter och trädgårdskonst bjuds det även på musik under gillet.
– Till årets picknickkonserter har kulturförvaltningen  bjudit två grupper men vitt skilda musikaliska inriktningar. Konserterna är med fri entré och egen picknickkorg och filt medtages gärna, meddelas via ett pressmeddelande.

På fredag klockan 19.00 vid konsthallen håller Åke Truedsson, författare, föreläsare och hängiven amatörodlare årets invigningstal.  Åke Truedsson är ordförande i Riksförbundet Svenska Trädgård och slår gärna ett slag för det goda för hälsan att odla sina egna grönsaker.
Scenen intas därefter av Patrycja med band från Malmö. Patrycja sjunger på romani och det är romsk pop på repertoaren, svängig, smäktande, varm och glad musik, utlovas.  Sångerskan uppträder på stora romska festivaler i Polen men har aldrig spelat i Landskrona.

På söndag avslutas sedan gillet med  picknickkonsert med Forest & Crispian klockan 15 på samma plats.

– Forest & Crispian är ett Malmöband vars musik är svår att beskriva, menar kultursekreterare Emeli Zeilon.
– Med mycket infall och genrebrytningar kastar de sig över allt från barbershop, vaudeville och 70-talsmusik där texterna berättar historier av alla de slag. Gruppen har en trogen publik i Danmark där de även har sitt skivbolag. Sångaren spelar trummor stående vilket ger ett lite större svängrum för dramatiskt utspel på scen.

Forest & Crispian var länge en trio bestående av bröderna Karl-Johan och Adam Hjertström och Tomas Borgström som på senare tid fått sällskap av pianisten och sångaren Susannah Carlsson. På senaste skivan Morgenlands spelar Vindlakvartetten som bland annat turnerat med Magnus Tingsek.

Efter konserten avslöjas vem som har gjort årets Flottaste flotte enligt publiken som lagt sina röster under helgen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser