Annons

Beskåda prisbelönta fotografers verk på tåget

På fredag brakar Malmöfestivalen igång och samtidigt med kan man på Skånetrafikens nya tåg se bildspel på de digitala monitorerna från fem svenska fotografer.
Initiativtagare är Thomas H Johnsson, fotograf från Landskrona, som i ett samarbete med Skånetrafiken och Cecilia Sterner på Malmöfestivalens kulturdel fått arrangemanget till stånd.
– Tåg är en ypperlig plats för bildvisning. Människor bara sitter och väntar på att komma fram, man blir liksom lite mer mottaglig då, det är oftast inget annat som drar och man har tid till sig själv. Egentligen är det underligt att man inte använder tåget mer i samband med fler kulturyttringar, anser Thomas H Johnsson.

Bildspelen presenteras under rubriken Fem Svenska Fotografer. Det blir bilder från fotografernas olika projekt. Exempelvis kommer den prisbelönta fotografen Thobias Fäldt visa ett utdrag från sitt arbete -581C – Volume 1,2,3. Övriga fotografer är Elin Berge Johan Bävman och Simon Rydén.

Annons
 

Det var i vintras jag kom på idén. Jag satt på Öresundståget på väg från Köpenhamn och bytte till Pågatåg vid Malmö central, det var första gången jag åkte med de nya pågatågen, och jag satt och halvslumrade i sätet och slötittade på tevefyranyheterna som loopades på monitorerna. Då slog det mig en tanke jag haft flera år tidigare i metrotågen i Berlin – att på de där monitorerna borde man kunna visa bilder. Nu när möjligheten plötsligt dök upp på hemmaplan var det bara ta det vidare och göra slag i saken. På den vägen är det, säger Thomas H Johnsson.

För mig är det viktigt att ta ut konsten och göra den mer tillgänglig. Liksom knuffa på reklamen lite, försöka balansera upp det, människor är värda det, som det är nu tar ju reklamen nästan all plats. Många människor sätter någon timme dagligen på pendling till och från sitt arbete och då kan man väl passa på att bjuda på något mer djuplodande. Det tycker jag i alla fall. Det är helt klart spännande ta ut konsten och låta den möta en ny publik, visa bild på oväntade ställen, men man måste vara varlig och försiktig så att det inte blir tivoli av det. Man måste behålla värdigheten i verken, menar Thomas H Johnsson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser