Annons

Tionde resan till Uttendorf

Friluftsfrämjandets landskronaavdelning återkom i söndags morse från Österrike efter sin årliga veckolånga alputflykt till Uttendorf i Salsburgerland. Här följer en utförlig rapport av Jan-Erik Mattsson som även bjuder på en knippe bilder från strapatserna i alplandet.

Resan är internt organiserad och inkvartering sker på Stubacher Hof, som drives av svenska Maj-Inger, gift med Vital Altenberger och deras son Mark. Maj-Inger fungerar under veckan som guide på vandringsturerna, förutom att hon morgon och kväll finns i restaurangen och ordnar utspisnngen. Resan företages med Hyllingebuss och sker nattetid i båda riktningarna.

Annons
 

Årets resa, som innebar ett 10-års jubileum, har varit fulltecknad sedan länge, vilket innebar 45 bussresenärer plus ytterligare 4 deltagare som anslöt på plats i Uttendorf. Margaretha Bolin och Connie Jansson har i alla år varit drivande entusiaster och lägger ner ett stort engagemang med att sy ihop resorna. Connies man Anders, anställd av Hyllingebuss ställer upp på sin semester. Dessa tre hyllades på plats i Uttendorf för sina insatser. I år var Palle populär medchaufför.

Första dagarnas regn och låg molnhöjd innerbar alternativa utflyktsmål som bl a. Eisriessenwelt nära Salzburg, världens största isgrotta.

I nationalparken Hohe Tauern ligger Krimler Wasserfälle, Europas högsta vattenfall, med en total fallhöjd på 390 meter. Biltransport sker upp till Krimmler Achental på 1630 meters höjd, där 17 glaciärbäckar bildar Krimmel Ache, som till en början flyter lugnt bredvid vandringsleden för att så småningom störta utför i ett mäktigt vattenfall.

Dagsvandringar med skiftande svårighetsgrad erbjuds. Bussen finns tillgänglig hela veckan för nya utflyktsmål varje dag. Med kabinbana tar man sig upp till lämpliga vandringsleder på ca 2000 meters höjd omgivna av majestätiska alptoppar på ca 3000 meter. 

Med kabinbanan tog man sig i år även upp till glaciärerna i Weisssee. Veckans höjdpunkt i bokstavlig mening.

Eftersom det var 10-års jubileum hade man även lagt in en vinprovning i Kaprun.

En kväll tillbringas traditionellt i familjen Altenbergs fäbod, som ligger en bit in i Stubacher Tal. Kreaturen tillbringar vintermånaderna i fäboden för att under sommarmånaderna förpassas till omgivande alpängarna. Fäboden städas då upp och här blir det då hög stämning med grillfest. sång- och musikunderhållning med familjen Altenberger.  Ett mycket uppskattat inslag.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser