Annons

Perlenbergs 21 har världspremiär i USAHuvudrollerna i 21 spelas av Karin Bertling och Mattias Malmgren. Foto: Creative Corpse

Novellfilmen “21”, inspelad i Landskrona, får sin officiella världspremiär vid The Clearwater Film & Music Film Festival i Florida, USA i slutet av september 2011.
– Äntligen! Det har varit några månaders väntan sedan den blev klar i mars 2011, och nu får vår film äntligen möta en internationell festivalpublik. Jag är överlycklig, jublar regissören Csaba Bene Perlenberg.
Värt att notera är att “21” är den enda nordiska filmen uttagen för visning vid Clearwater, samt att filmen är i väldigt gott sällskap: 2011 års vinnare av Oscarn för Bästa Kortfilm, “God of Love”, kommer också att visas.

Filmen, som spelades in i Landskrona i augusti 2010, är en novellfilm om en mans kamp mot sitt eget samvete då han utnyttjar sin mammas Alzheimer för att täcka över sina skulder efter sitt spelmissbruk.
– Det är en film om två människors gemensamma ensamhet, och om vad vi kommer bära med oss in i framtiden när vi inte längre har något förflutet. För när vi inte längre minns var vi kommer ifrån – hur ska vi då kunna veta vart vi är på väg? Och kanske viktigare: varför, berättar Csaba Bene Perlenberg.

Annons
 

I huvudrollerna ses Karin Bertling och Mattias Malmgren. Medan det är första gången som Karin Bertling och Perlenberg arbetar ihop, så är det tredje gången i rad somMattias Malmgren har haft huvudrollen i en film av Csaba Bene Perlenberg
– Jag har velat arbeta tillsammans med Karin Bertling i flera år nu, och det blir bara mer och mer givande att filma med Mattias, och i det mötet föddes berättelsen. Det var viktigt för mig att återvända till rötterna av varför jag gör film, vilket är skådespelarna. Det är dem jag är så fascinerad av, förklarar regissören.

Csaba Bene Perlenberg återvände till sin hemstad Landskrona för att spela in sin nya film, den 21:a i ordningen, efter att de senaste åren ha uppmärksammats för sina framgångsrika kortfilmer. ”Superhjälten” från 2010 deltog i Cannes förra våren; ”Strå” nominerades 2009 till ”Startsladden”, ett av världens största kortfilmpriser, vid Göteborg International Film Festival; ”87” vann pris för Bästa Manus vid Skånska Filmdagarna 2008 och ”Väsenpumpen” gav honom priset New Nordic Voices Award vid Nordic Panorama Film Festival 2007 samt
tre andra internationella filmpriser.

”21” är första filmen som Perlenberg producerar helt själv sedan ”Strå”,2009. Filmen är fotograferad av den brittiske filmfotografen Chris Maris, som har filmat vampyrfilmen ”Frostbiten”, irländska skräckfilmen ”Wake Wood” och den stora ryska actionfilmen ”Newsmakers”. Chris Maris fotograferade även Perlenbergs förra film ”Superhjälten”.
– Detta är troligtvis den sista kortfilmen jag gör innan min långfilmsdebut, säger Csaba Perlenberg och avslutar.
– Det är väldigt, väldigt skönt att gå in i långfilmsarbetet med känslan av att inte bara ha gjort den bästa filmen jag någonsin gjort, men framförallt att jag har haft så himla skoj att göra den här filmen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser