Annons

Blöt men normalvarm juliLandskrona Direkts väderguru, Hans Lehrecke konstaterar att juli varit blöt men normal vad gäller temperaturen i såväl luft som vatten.

En stor del av sommaren har gått och många har haft semester medan en del fortfarande har ledighet kvar. Hur vädret varit beror på vem man frågar. En del säger att det varit bra, andra tycker tvärtom. En som har full koll är Hans Lehrecke.
– Juli brukar vara ostadig och så även i år. Ungefär hälften av dygnen kom med regn  och vi fick hela 116,1 mm, vilket dock står sig slätt mot 2007 med 235 mm.  I kontrast har vi fjoråret med endast  16.5 mm.  Mest nederbörd fick vi den andre juli med 18,1mm, säger Hans och tänker tillbaka till 1994.
– Då fick vi bara fick 0.25 under tiden 30 juni  till 1 augusti.

Det finns dock de som fått betydligt mer nederbörd än oss i Landskrona.
– Vi har haft tur som inte bor i Östra och sydöstra Götaland, där man likt i fjor fått mycket höga regnmängder beroende på polackerna (regnområden från Polen), vilkas framfart är svåra att styra. Dessa har tangerat Sveriges sydligaste del, där Falsterbo fått 174 mm. Ett 80 år gammalt rekord rök sin kos.

Annons
 

Det var nederbörden. men hur var det med temperaturen?
– Vi har en  normal juli bakom oss med  +17.0 i snitt. Medeltemperaturen under min mätperiod är 16,9. Den kan alltså inte mäta sig med fjorårets på +20.1 samt 2006, då vi hade rekordvarmt med +21. Månaden började som den slutade, det vill säga med fint väder. Högsta temperaturen hade den sjätte med 27.5. Kyligaste temperaturen hade vi natten till den trettonde med 12.9

Hur förhåller det sig med havsbaden?
– Temperaturen i havet har legat stabilt  kring 19-20 grader med en topp den nionde med 21 grader.  Efter den tolfte har temperaturskillnaden mellan dag och natt varit ganska stabil. Någon rekordtemperatur lär det dock inte bli i sommar.

Och hur är situationen för lantbruket?
De torra vårmånaderna mars-april har medfört att marken kunde ta emot mycket nederbörd och det myckna regnandet på senare tid har återställt ordningen. Nu önskar bönderna ”torrevär”. Det ser överlag bra ut och speciellt sockerbetor och majs ser ut att må väl och sockerbruket har fått larmsignal om tidigare skörd. Ärtskörden startade tidigare i år, faktiskt redan i slutet av juni och man verkar vara nöjd.  Vetet  har lite mögelangrepp men blir det bara ”torrevär” så…

Och hur ser det ut i din trädgård?
– Sallad och bönor har överträffat fjorårets rekordskörd. Höstsalladsådden kom upp rekordsnabbt eller på fyra dagar.

Och blommorna?
– Rosorna startade fint men har inte mått så väl av regnandet med undantag för den i gult och svagt rosa skiftande maigold  Som namnet säger startade den redan blomningen i maj. Jag upprepar mig från i fjor. Pelargonerna har aldrig blommat så fint. Sedan måste jag också dra en lans för rosenskäran som lyser upp trädgården med sina graciösa blommor i akvarellfärg  samt finlemmade blad.

Det låter vackert?
– Det är det och lägg därtill att koltrasten fyllt  trädgården  med sång  med ett då och då mindre trevligt ackompanjemang av duvkutter och kråkans krax.

Hur blir då augusti?.
– Som det ser ut startar månaden med ganska fint väder. Lokala regnskurar kan inte uteslutas men  ”polackerna” håller sig undan. I slutet av veckan kan ett regnområde närma sig från sydväst. Efter det att juni och juli visat sig vara nästan lika ostadiga och varma önskar jag såväl läsare och lantbruk en fin och mindre nederbördsrik augusti, säger Hans Lehrecke och avslutar med en liten historia med anledning av den åskrika månaden
Kung Oscar den andre vistades sommartid mycket i Marstrand. Där hade han en god vän, som hette Aron, som var revykung och skicklig fotograf.
Aron älskade att med kameran fånga kungen och en gång, när Aron var för närgången med sin magnesiumblixt, kunde kungen inte bärga sig utan utbrast: ”Det är väldigt vad Aron blixtrar.” Aron blev inte svaret skyldig ”: ”Blixtrar den ene så åskar den andre”.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser