Annons

Foton bortom LCD-skärmen

Landskrona museum visar under sommaren utställningen 10LoFi – a manifesto for low fidelity photography i Café Nell Walden. Tio fotografer, geografiskt utspridda från Västkusten till Österbotten som lärt känna varandra via fotosidan.se, bestämde sig i början av 2009 att sätta ihop en gemensam utställning.
Ett och ett halvt års förberedelser resulterade i 10LoFi, ett manifest för den lågteknologiska fotografin.

Britt Aximon, Jan Bernhardtz, Daniel Björkert, Kristoffer Bratt, Madelene Johansson, Johan Kauppinen, Lena Källberg, Ulla Larsson, Christer Törnkvist och Li Östlund har det gemensamt att de använder sig av riktigt enkla kameror; hålkameror eller någon av de gimmickartade lättviktslådor som brukar benämnas toycameras.
Men leksaker kan man inte riktigt kalla dem, för de går faktiskt att fotografera med. Kamerorna är framställda med den största brist på respekt för teknologi, ofta tillverkade i plast, från objektiv till bakstycke. Som bildskaparverktyg kan de däremot vara kraftfulla, med sina alldeles egna synsätt och individuella skavanker. Begränsade inställningsmöjligheter och opålitlig konstruktion är omhuldade egenskaper, som inte ses som en begränsning utan som en tillgång. LoFi-fotografen har ofta en arsenal med olika kameror som var och en har sitt särskilda uttryck som passar vid olika tillfällen.
– Resultatet är ingen slump, säger Christer Törnkvist om sina hålkameror.
– Någonstans gör vi ju ett urval i våra bilder, och det finns ju alltid en tanke om hur den slutgiltiga bilden ska se ut, även om processen kan verka slumpartad.

Annons
 

Utställningen visades under hösten 2010 på Fotokompaniet i Göteborg och på Uppsala Fotografiska Sällskap. Under juli 2011 visas även bilderna på LightBox Photographic Gallery in Astoria Oregon, USA. 10LoFi-manifestet har också blivit en bok, som kommer att finnas till försäljning i begränsad upplaga i samband med utställningen.

10LoFi – a manifesto for low fidelity photography visas 5 juli – 15 september 2011 på Landskrona museum.


Backe. Foto: Daniel Björkert


Fiesta Mexicana. Foto: Johan Kauppinen.


Framåtanda. Foto: Ulla Larsson.


Sebra. Foto: Jan Bernhardtz.


Windows. Foto: Lena Källberg.


Väktaren. Foto: Britt Aximon.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser