Annons

Vad händer här&hellip

Lika säkert som att det kommer en väderrapport från Hans Lehrecke vid månadsskiftet är det att några Landskronabor väljer att flytta till en ny adress.
Stefan Fherm, ägare av Landskrona Flyttningbyrå, har mängder av rutin på området men Geula Leséns avokadoplanta lär han minnas ett tag.
– Det var en halv djungel, säger han när han skrattande tar sig ur hissen men den stora växten på en säckkärra.

Geula Leséns avokadoträd är fyra år gammalt och runt 2,5 meter högt.
–  Det är en smått unik planta, säger hon som själv satte kärnan i jorden 2007.
– Den har växt något enormt och eftersom den redan ifjol slog i taket var jag tvungen att toppa den då annars hade den säkert varit en meter högre idag.

Annons
 

Att Geula Leséns intresset för gröna växter är stort upptäcker man så snart man kliver över tröskeln till hennes nya lägenhet. Lite varstans gror kärnor, företrädesvis stora avokadokärnor men här växer även mango och svårodlade orkidéer för att nämna några.
Jag flyttade till Landskrona efter en skilsmässa och jag har väl alltid misstänkt att jag har gröna fingrar men innan jag kom hit hade vi en stor båt som tog nästan all fritid.
Att själv odla fram sina växter ser hon som en stor utmaning.
– Ungefär en av tio avokadokärnor tar sig. De ekologiska är bäst. De är inte besprutade och sen har de varit mindre tid i kylen, säger hon och menar att den växer periodvis.
Även plantornas karaktärer kan växla. Hon beskriver en planta som ängslig.
– En sak är säker. De behöver ljus och värme precis som människor, säger hon och skratta hjärtligt.

Geulas – Gör det själv tips
 
Ta till vara på en avokadokärna och lägg den i ett glas med vatten. 
Efter ett par dagar skrapa du försiktigt bort det bruna tunna skalet med nageln. Låt kärnan ligga med ”rumpan” neråt i glaset tills den gror.
Placera den därefter i en kruka. Ställ den varmt och ljust. Täck med plastpåse/folie så att jorden hålls fuktig. Har du gröna fingrar i kombination med stort tålamod så kan du om ett par år skryta med ett sällsamt avokadoträd.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser