Annons

Vackraste segelfartyget angör Citadellets nya galleri

Galleri SK på Citadellet förvandlas under de kommande 14 dagarna i det närmaste till en kajuta på den tremastade bramsegelskonaren Flying Clipper.
– Av en del kallades hon rent av för  världens vackraste segelfartyg, säger Gunnar N.G. Stenström som tillsammans med vännen och den gamle seglingskollegan Staffan Wettre är tredje paret ut på det nyöppnade galleriet.
Vi tar med besökarna på en resa i ord och bild från en segling vi gjorde i Medelhavet 1959 med Flying Clipper, berättar Staffan Wettre som var den av de två som höll i kameran under resan.
– Jag hade nattskiftet så under dagarna kunde jag fotografera även om jag fick vara noga med hur jag komponerade bilderna då jag endast hade två svartvita och två färgfilmer med mig.

Det hela började med att de två tonåriga göteborgsgrabbar, Gunnar Stenström och Staffan Wettre sommaren 1959 rekryterades tillsammans med 12 andra aspiranter och förmän från Sjövärnskåren till däcksbesättning på den tremastade bramsegelskonaren Flying Clipper .

Annons
 

Fartyget tillhörde Clipper Line-rederiet vars ägare var legendariske Einar Hansen från Malmö  seglade som skolfartyg under svensk flagg efter kriget.
1959 fick hon emellertid ytterligare en uppgift och besättningen ett uppdrag, nämligen att segla passagerare i Medelhavet. Det blev en upplevelserik och krävande resa, där villkoren för däcksbesättningen påminde om dem på gamla tiders segelfartyg. Man hade gemensam bostad i skansen och arbetade vakt om vakt, innebärande 84 timmars arbetsvecka med tillägg när ”alle man på däck” beordrades.

Den 11 juni lämnade fartyget Göteborgs hamn och gick först till Malmö, sedan via Kielkanalen till Nordsjön, genom Engelska kanalen, över Biscaya och Atlanten  till Lissabon som angjordes 29 juni. 
Mitt på Atlanten hörde vi på  Radio Luxemburg att Ingo blivit världsmästare, minns Gunnar Stenström.

I den portugisiska huvudstaden embarkerades passagerarna. De var gäster till William Benton, en amerikansk förlagsman och senator, som hade chartrat fartyget. Bland gästerna fanns förre presidentkandidaten Adlai Stevenson. Under den följande seglingen i västra Medelhavet angjordes ett 20-tal hamnar före slutdestination Livorno den 15 augusti.

Efter seglingen skiljdes Gunnars och Staffans vägar, båda utbildades sig till läkare och yrkeslivet kom sedan att dominera tillvaron.
Minnen har de båda dock burit med sig liksom dagbok/loggboksanteckningar, fotografier, filmer och teckningar. Detta material har efter pensionen bearbetats till en bok,“Flying Clipper Loggbok“.
Det var Staffans son Jonas Wettre, fotograf med mångårig erfarenhet som bokdesigner vid Steidls förlag i Tyskland som kom med idén och på den vägen är det, säger Gunnar Stenström vars målningar gjorda i efterhand blandas med skisser från tiden det begav sig, samt en del koppartryck som är handkolorerade med akvarell.

50-årsjubileet av resan firades med att ge ut boken och utställningen. Nästa år visas den på Göteborgs sjöfartsmuseum men redan på lördag kan alla konst- och båtintresserade ta del av den på Galleri SK.

Vernissage lördag 2 juli kl. 13-17.
Öppet dagligen kl. 13-17: lördag 9 juli: kl. 11-16.


Under hela utställningstiden kommer någon av konstnärerna att finnas på plats och historierna från hur det gick till på ”världens vackraste segelfartyg” lär säkert bli många.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser