Annons

Goda solchanser i juli

Månadsskifte innebär en ny väderrapport från Hans Lehrecke i Glumslöv.
– Det vackra vädret i slutet av maj fortsatte in i juni och varade till den åttonde, konstaterar han.
Vädret blev  därefter ganska normalt för årstiden med maxtemperaturer kring 20 grader och en del regnskurar.
– Den tjugosjätte kom värmen tillbaka. Varmaste dagen var den 6:e med 27.9 grader.  Nattemperaturen sjönk inte under 16.6.  I övrigt sjönk nattemperaturen bara tre dygn under 10 grader, lägst den 26:e med 8.8, säger Hans Lehrecke och noterar att den varmaste junimånaden han uppmätt i Glumslöv var 1992 med 18.5 grader medan den året innan stannade vid 12.3.
– Medeltemperaturen under min drygt tretttioåriga mätperiod  för juni är 15.4.
Årets juni ligger drygt en grad högre eller för att vara exakt, 16,7 grader.
Nederbörden kom framför allt i form av skurar och det kom under tretton dygn mellan den 6 och 23:e.
– Nederbörden blev med sina 73.9 mm. klart högre än den normala kring 60.
Trots att nederbörden var över den normala, blev det  alltså varmare än normalt och soltimmarna blev många.
– Man kan göra en parallell med maj.

Hur är läget inom lantbruket?
– Det gynnsamma växtvädret fortsatte in i juni. Alla grödor och alldeles speciellt majsen och betorna har utvecklats fint och redan innan midsommar täckte betblasten raderna, vilket är mycket ovanligt. Minns hur jag  kring den tionde  juni 1957 hos lantbrukare Malte Nylander i Säby gallrade betor, som kanske var fem centimeter höga.
Ärtskörden började i Glumslöv strax efter den 20:e, vilket är något tidigare än normalt. Sorgebarnet är väl rapsen som hade en mycket ogynnsam höst följt av barfrost och stark vind i februari. En gynnsam blomning  har hjälpt upp situationen något. För grönsaks- och bärodlarna är situationen också positiv. Jordgubbarna mognade lite tidigare än normalt.  Jag skördade de första den 8:e i trädgården. Jordgubbssäsongen ser ut att bli riklig. För potatisen ser det också bra ut och den var klar i början av juni.

Annons
 

I trädgården kommer salladen ovanligt fint och mördarsnigeln har hittills hållit sig undan. Rosorna kommer mycket fint och maigold startade ovanligt tidig eller som det tyska namnet säger i maj. 

Badtemperaturen, hänger den med?
Det gör den verkligen. Den 2:e var det 16,5 grader i havet och till den 6:e hade den tack vare mycket sol stigit till 20 grader.  Talrika soltimmar har hållit vattentemperaturen uppe och  den siste uppmätte jag 19 grader.                                     .

Något speciellt att minnas från den gångna månaden?
Redan den 8:e var det 30 grader i Vidsel i Norrbotten och den 11:e uppmättes 33.5 grader i Pajala.
Den 9:e var det bara 13 grader i Malmö medan Visby hade 26 och Kalix 29 grader. En kallfront med regn  höll temperaturen nere i Malmö medan varmluft strömmade upp över Östersjö-Bottenvikbäckenet mot lågtryckscentrum.
Den 1 juni uppmättes 40 grader i nordvästra Ungern och
den 27:e hade Paris 37 medan Nice vid Medelhavet nöjde sig med 10 grader lägre temperatur.

Hur blir juli?
I min förra krönika hoppades jag på en väderomläggning till det bättre efter midsommar. Har lagt märke till att resten av sommaren då ofta blir bra. Den 26:e skedde efterlängtad omläggning. De första dagarna ser ut att bli omväxlingsrika men kylan håller sig undan och en bit in i nästa vecka kan vädret stabiliseras och åter bli varmare.

Men vad händer sedan? 
– Vädret styrs av krafter vi på kort sikt inte rår över men man kan låta statistiken tala precis som man gjorde i bondepraktikan. Därför låter jag mina noteringar tala. Bara en gång har juli varit kallare än juni nämligen 2007 (16.7-16.2). 1992 var siffrorna nästan identiska (18.5-18.6).  Det rekordkalla året 1987 var siffrorna: 14.2-14.7 I allmänhet har juli varit 2-3 grader varmare . Några extrema fall:
1994: 12.9-20.1
2006: 16.2-21
2010: 14.9-20.1
Med årets juni med en medeltemp. på 16,7 grader ser det alltså ganska lovande ut för en varm juli och jag önskar läsarna, både semesterfirare och lantbrukare, en fin sommar. Lagom kraftiga skurar då och då och båda kategorier blir nöjda, avslutar Hans Lehrecke och vi tackar för ännu en utmärkt väderrapport.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser