Annons

Olika domar efter spektakulärt rån

De två män som stått åtalade för att ha rånat en man på 200 000 euro på Trängatan i Landskrona i mars 2011, har fått sina domar. En 24-åring från Helsingborg fick 1,5 års fängelse medan åtalet mot en 31-årig Landskronabo ogillades.

Målsäganden, en dansk med adress i Köpenhamn, lärde känna Landskronabon på en kriminalvårdsanstalt vid årsskiftet. Dansken satt inne för ekonomisk brottslighet och Landskronabon för grovt smugglingsbrott. Efter att båda två avtjänat sina straff tog dansken enligt åklagaren kontakt med 31-åringen eftersom han ville att denne skulle följa med på en resa till Paris den 15 mars i år som livvakt i samband med affärsuppgörelse gällande ädelstenar. Landskronabon bestämde sig för att åtaga sig uppdraget tillsammans med Helsingborgaren.
Meningen var att dansken skulle betala 200 000 euro i kontanter till en man som arrangerat en träff med en kund som skulle köpa ädelstenar för 10-tals miljoner kronor. Varken mellanhandeln eller kunden dök dock upp i Paris och de tre reste tillbaka till Landskrona.
När de kom i målsägandens bil till Tränggatan dök plötsligt två maskerade män upp.
Tumult uppstod och de två männen lyckades ta målsägandens väska med pengarna ur bagageutrymmet i bilen. Därefter försvann dansken på ett håll och de två livvakterna på ett annat. Polis var dock snabbt på plats och lyckades lokalisera de två livvakterna. Genast uppstod misstanke om att de båda varit i maskopi med rånarna och enligt åklagaren är det med största sannolikhet bröder till de båda livvakterna som genomfört rånet. Förutom att de båda uppträdde konstigt i samband med rånet så har polisen lyckats återskapa raderade SMS mellan en av livvakterna och de båda försvunna bröderna.
De båda som stått åtalade hävdar dock att de inte är inblandade och att det rent av eventuellt inte rör sig om något rån då det inte är säkert att det funnits några pengar i bilen.
Tingsrätten bedömde det dock som ett rån och att båda två varit inblandade. Bevisen mot den 31-årige Landskronabon var dock inte tillräckligt starka för en fällande dom och därför ogillades åtalet mot honom. Den 24-årige Helsingborgaren dömdes dock till 1,5 års fängelse.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser