Annons

Landkrabba vann matlagningsregatta Skånska örtkryddor visade vägen i Venedig

Medan vi andra kämpade med midsommarens sillinläggningar befann sig stjärnkocken Daniel Berlin i en tävlingssegelbåt i farvattnena utanför italienska Venedig och tillagade lättrökt makrill med vilda örter. Något han gjorde så pass bra att maträtten utsågs till den bästa i den prestigefyllda matlagningsregattan S.Pellegrino Cooking Cup och han själv förärades titeln ”Young chef of the year”.
– Detta var mycket större än jag kunde ana. Seglarna tog dessutom ingen hänsyn till oss som jobbade i köket ombord. De skulle vinna seglingsregattan, säger Daniel Berlin som hade att kämpa mot sjösjukan.
– Det var tufft. Jag har aldrig seglat tidigare, säger kocken som tillvardags driver krog i eget namn på Österlen där han förvaltar den svenska matkulturen genom att skapa innovativa menyer av det naturen ger under säsongen.

Konkurrensen var stenhård och den 28-årige landskronasonen tampades med tio andra unga kocktalanger från bland annat Italien, Kina och Australien, allt inför ögonen och gommarna på en räcka världsledande krögare i juryn.
Vinnarmenyn bestod av ljummen, lättrökt makrill i blomkålsyoghurt, kavring med gravad gurka, rå och syltad blomkål samt älgört, granskott och harsyra.
– Det var jättekul att få visa upp min matlagningskonst i ett sådant prestigefyllt, internationellt sammanhang. Extra kul var det att få servera svenska vilda örtkryddor från min egen gård till matjuryn. Bara tanken på att berömda Michelin-krögare som Massimo Bottura och Elena Arzak har provat mina syltade granskott gör mig glad, säger Daniel Berlin.
Redan på måndagen började telefonen gå varm på Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås.
– Vi försöker verkligen beredda plats till alla. Men man får vara beredd på att ha en månads framförhållning, säger han som tycks gilla pressen det innebär med högt ställda förväntningar.
– Någonstans är det just detta som driver mig, avslutar Daniel Berlin.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser