Annons

Tillfällig nödlösning för utvecklingsstörds boende

För knappt två månader sedan skrev Landskrona Direkt om att Socialstyrelsen riktat skarp kritik gällande att en utvecklingsstörd man med autism bland annat haft lås på dörrarna till sitt boende. Beslut togs att kommunen skulle köpa en fastighet och anpassa denna efter mannens behov. Detta lär dock ta tid och därför har omsorgsnämnden nu beslutat att mannen ska flyttas till annan ort tills en egen bostad i kommunen är klar.
– Vi fick ny kritik när vi åtgärdade det som Socialstyrelsen påpekade som fel. Vad som hänt är nu att mannen är en säkerhetsrisk för de andra på boendet samt inte minst för sig själv. Därför måste vi hitta en tillfällig lösning, och det så fort som möjligt, säger omsorgsnämndens ordförande Hans Raita (M).

Omsorgsförvaltningen har nu letat upp ett tillfälligt boende i en annan kommun och nu är det upp till mannens anhöriga att godkänna detta innan en flytt kan äga rum.
– De vill av naturliga skäl ha sonen så nära Landskrona som möjligt. Därför har vårt sökområde varit Skåne, berättar Hans Raita.

Annons
 

Då Direkten talar med ordföranden och nämndens andre vice ordförande Alinda Zimmander (S) märks en uppgivenhet gentemot Socialstyrelsen.
– Vi är inte direkt kritiska eftersom de bara följer sina arbetsuppgifter. Men det är lätt att hela tiden peka på vad som är fel utan att veta vad som är rätt och så är fallet här, säger Alinda Zimmander.
– Även om det säkert finns liknande fall i landet så har vi inte fått någon som helst hjälp om hur vi ska handlägga ärendet. Det här är ett extremfall. Punkt!, säger Hans Raita.
– Vi har gjort så mycket vi kan. Susanne Rosenström-Bennhagen är områdeschef för område funktionshinder och är med sina dryga 30 år i branschen en av landets mest erfarna chefer, avslutar Alinda Zimmander.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser