Annons

Ödesmättade kontraster av amerikansk bilstadI april 2010 reste Gerry Johansson till Pontiac. Svartvita bilder därifrån kan beskådas på Landskrona museum under hela sommaren.

Landskapet och staden står i fokus när fotografen Gerry Johansson tar med Hasselbladaren på resan. Senaste utflykten gick till Pontiac, Michigan, USA troligen mest känd för General Motors bilfabrik och det välkända bilmärket som bär stadens namn.
– Det var slumpen som förde mig dit. Jag hörde ett inslag på radion om den ekonomiska krisen i USA och där nämndes Pontiac, säger han.

Bilderna som nu ställs ut på Landskrona museum har inte tidigare visats och är en avslutning på en triologi som startade med Kvidinge och följdes av det mongoliska stoppet längs transsibiriska järnvägen, Ulan Bator.
– Jag läser aldrig på om mina resemål. Det är avtändande, säger fotografen som i sina kvadratiska, förhållandevis små svartvita ödesmättade bilder endast, med få undantag, visar spår av människor.
– De blir störande. Då riktas uppmärksamheten på personerna. Jag vill i stället göra platsen intressant, understryker Gerry Johansson.

Annons
 

Den 66-årige höganäsbon har fotograferat sedan slutet av femtiotalet och är ett välkänt namn även utomlands. Efter att ha varit redaktör för olika fototidningar arbetar han sedan 1985 främst som fri fotograf och har bland annat gett ut ett flertal fotoböcker.

Pontiac visas på Landskrona museum 19 juni – 4 september. Vid söndagens vernissage närvarar Gerry Johansson. Stefan Fallgren, fotograf och designer inviger utställningen klockan 14.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser