Annons

Maratonmöte när budgeten ska klubbas i fullmäktigeStora överskott att vänta

När budgeten för 2012 på måndag ska klubbas igenom i kommunfullmäktige finns det fyra alternativ att ta ställning till: den styrande treklöverns, Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas.
– Jag brukar alltid gissa galet men jag skulle tro att vi i alla fall får hålla på en tio, elva timmar, tror kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP).

I veckan har de tre skuggbudgeterna lagts och sedan ett par veckor tillbaka har Moderaternas, Folkpartiets och Miljöpartiets jämkade förslag funnits på pränt.
– Treklöverns budget är stark och stabil och fortsätter på det inslagna spåret. Vi räknar med en vinst på 12-13 miljoner kronor under 2012, säger Torkild Strandberg och blickar man ytterligare två år framåt är den beräknade vinsten 43 miljoner.
– Vårt fokus ligger på kärnverksamheterna som skola, trygghet, jobb och näringsliv.
Om det blir någon speciell fråga som kommer att nötas extra mycket vet inte Torkild Strandberg.
– Jag fick in samtliga skuggbudgetar i torsdags och ska läsa genom dessa innan mötet. Därför kan jag inte nu svara på om det finns något som sticker ut. I ekonomiska termer har vi dock en ganska gemensam samsyn. Jag tror att det rör sig om cirka 10 miljoner kronor som skiljer som mest.

Annons
 

I Socialdemokraternas förslag där de främsta satsningarna görs på jobb och skola är vinsten betydligt mindre.
– Vi vill även se en kraftfull satsning på föreningslivet, vilka gör en ovärderlig insats för våra barn och unga, säger Niklas Karlsson (S).
– Dels vill vi öka föreningsstödet med 2 miljoner kronor så att medlemskostnader och andra avgifter kan hållas inom rimliga gränser så att alla unga har en möjlighet att delta i föreningslivet. Vi vill också bygga en ny konstgräsplan om året under perioden och därmed förhoppningsvis frigöra tider i våra idrottshallar. Under hösten vill vi också se över möjligheterna till en ny hall i kommunen.

Vänsterpartiet ser helst att politikerarvodena sänks till fjolårets nivå.
– Enligt oss blir det oerhört konstigt att medborgare och personal drabbas av nedskärningar samtidigt som treklövern anslår mer pengar för de politiska partierna och kommunstyrelsen, säger Cecilia Mattsson, partiets gruppledare i KF.

I Sverigedemokraternas yrkande finns delvis stöd för V och S. Dels vill SD tilläggsbudgetera sammanlagt 100 miljoner kronor för en idrottshall. Inte heller vill man se något ökat partistöd de kommande åren. SD:s beräknade vinst för 2012 ligger på styvt 7 miljoner kronor.

På måndag klockan 9 hälsar kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg ledamöterna välkomna till årets budgetdrabbning som går att följa från åhörarläktaren i Rådhuset eller via kommunens hemsida landskrona.se.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser