Annons

Nya ”gräsklippare” på vallarnaMångfald i stadens djurliv

Djuren intar stadens hagar, parker och vattendrag. Vid två av stadens naturreservat bjuds det på levande gräsklippare och årets nykomlingar på Citadellområdet är de nötkreatur som betar av vallarna. Nu är det inte enbart gräset som det mumsas på ute på Exercisfältet, en frukost bestående av eklöv slinker snabbt ner i getternas magar och på Gråen har fåren redan anpassat sig och ännu har inget smitit in till kolonisterna.
Mångfalden i djurlivet vittnar en läsare om.
– Igår kväll när vi satt på balkongen kom ett rådjur springande ner för Timmermansgatan och vek av i riktning mot vallgraven, säger Jamie Telin.
Och just i vallgraven kläcktes i helgen även svanparets femlingar.

I Karlsunds djurpark kan sommarlovslediga besöka Barnens hörna där man får gå in och klappa djuren. Här finns bland annat fåglar, getter, grisar, kaniner och kor. Syftet med parken är dels att bevara svenska lantraser, dels att erbjuda en plats för rekreation.
I Landskronas parker finns även speciella miljöer vilka ger rum för andra varelser.
När vi klippte allén i Slottsparken tidigt i våras följdes vi av stjärtmesar. Annars kan man alldeles snart se mängder av fjärilar längs gången mellan museet och konsthallen, säger kommunens trädgårdsingenjör Magnus Landtblom vars fjärilsbuskar rent av drar till sig amiralfjärilen som flugit hit från Medelhavet. Den uppmärksamme kan säkert också upptäcka stenhumlan eller uppleva dvärgfladdermusen i skymningen.
I parkerna finns mängder av spännande fåglar, vittnar Magnus Landtblom och har man dessutom lite tur får man lyssna till koltrastens melodiska sång, svarthättans flöjttoner och lövsångarens fallande strof.

Annons
 


Getterna på Exercisfältet mumsar gärna på eklöv till frukost.


Bra klätterträd.


Nyfikna


I vallgraven tar femlingarna sina första simtag.


På väg mot konsthallen är det läge att stanna till och titta på årets svanungar.


Går man i stadens parker gäller det att ha koll var man sätter fötterna. Än är inte alla ungfåglar riktigt flygfärdiga.


Fåren på Citadellet har ett digert jobb att beta av det höga gräset.


På Citadellet kan dessa getter beskådas.


Årets nykomlingar på vallarna runt Citadellet är sex nötdjur.


Nyligen transporterades fåren ut till Gråen för sommarbete i naturreservatet.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser