Annons

Inte bara skumt när det skummar

Allt är inte skumt bara för att det skummar vid Öresunds stränder.
I slutet av maj anmälde miljöförvaltningen ett företag för brott mot miljöbalken sedan ett vit skum synts i vattnet i höjd med Fiskargumman vid Strandvägen. Den gången rörde det sig om ett färgutsläpp i en dagvattenbrunn. När det nyligen skummade på ytan längs Halvmånens stränder var dock orsaken av mer naturlig art, typ vispade äggvitor.
– Det bildas vid snabba vattenrörelser, typ kraftiga vågor och består av salter och rester av döda organismers proteiner. Det vill säga från alger, fiskar, tång och så vidare. I regel är inte föroreningar inblandade, säger Olle Nordell, ekolog hos kommunen och berättar att det kan bli extra mycket skum efter en algblomning som tagit slut och algerna har dött.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser