Annons

Fyra år för rån och bedrägeri

Två Landskronabor, 23 och 26 år gamla, har åtalats för ett flertal personrån och bedrägerier. Den yngre dömdes på onsdagen till fyra års fängelse. Den äldre ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning innan dom faller.

Det första rånet ägde rum den 27 november 2010 i Lund då de med hjälp av en kniv tilltvingade sig målsägandens mobiltelefon och hans bankkort. De tvingade även till sig offrets kod och därefter tog de ut 14300 kronor från en uttagsautomat samt handlade för 1259 kronor vid en bensinmack.
Detta var startskottet för en rad liknande rån i såväl Lund som Helsingborg. Sammanlagt hann de med att råna tio personer och genomföra sex bedrägerier innan de åkte fast. Misstaget de gjorde var att 26-åringen placerade sitt eget simkort i en av de mobiltelefoner som de båda stulit och med hjälp av spårning kunde polisen identifiera rånarna.

Annons
 

Den dömde 23-åringen ska förutom att avtjäna fyra år i fängelse, betala sammanlagt 268 190 kronor i skadestånd till målsägandena. Anledningen till det långa fängelsestraffet är att de i ett flertal av rånen använt sig av en så kallad soft air-gunpistol. Tingsrätten gjorde bedömningen att det i de aktuella situationerna inte har varit möjligt för målsägandena att avgöra om det varit fråga om en riktig pistol eller inte.
Vad gäller 26-åringen avvaktar tingsrätten den rättspsykiatriska undersökningen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser