Annons

Häljarpselever ratargymnasieskolorna i stanAlla utom en vill läsa vidare på annan ort

Sandåkerskolans niondeklassare dömer ut Landskronas gymnasieskolor.
Endast en av de 56 avgångseleverna på skolan i Häljarp väljer att läsa vidare i Landskrona.
Det stämmer. Antingen ingen eller bara en enstaka elev har sökt till gymnasieförbundets skolor inne i stan, bekräftar grundskolans rektor Martin Strand.
Att förhållandena skulle vara på detta viset vill utbildningsförvaltningens chef Tomas Johansson, först inte kännas vid när Landskrona Direkt konfronterar honom med uppgifterna.
– Nej, nej, nej, det kan inte stämma, säger han och menar att någon sådan statistik inte finns sammanställd i dagsläget.
Det är inte intressant för vår del vilken skola som de blivande gymnasieeleverna kommer ifrån. Det är hur många som sökt som är intressant.
Något senare på eftermiddagen återkommer han dock och bekräftar uppgifterna.

Sandåkerskolans rektor ser det som positivt att eleverna fritt kan söka utbildning utanför kommungränserna.
– Det är upp till gymnasieskolan i Landskrona att bli mer attraktiv. När nu elevkullarna dessutom minskar måste gymnasieskolorna satsa mer på att marknadsföra sig, menar Martin Strand vars elever främst söker sig till Lund och Helsingborg.
– Några har även sökt sig till Malmö och Kävlinge, tillägger han.
En teori om varför ungdomarna vill läsa på gymnasiet i kranskommunerna har han.
– Det är inget unikt för elever från Sandåkerskolan. Det handlar om synen på Landskrona och på gymnasieskolorna där. Det upplevs hos vissa som finare att exempelvis läsa i Lund.

Annons
 

Under hösten 2009 inledde Sandåkerskolan i Häljarp ett samarbete med gymnasieskolan i Landskrona. Elever med stort intresse för matematik och naturorienterade ämnen har sedan dess kunnat välja till en speciell profilklass där en viss del av utbildningen varit förlagd till Gullstrand.
– De första eleverna som började med detta går nu i årskurs 8 och förhoppningsvis har de en annan syn på Landskronas gymnasier.

– Exempelvis var man nyligen ute på en sälsafari tillsammans med lärare från Landskrona och sådant kan säkert ha stor betydelse, säger Martin Strand och bekräftar att ett inledande möte mellan Sandåkerskolan och gymnasieskolan är genomfört där diskussioner förts om varför Häljarpseleverna inte vill in till stan.
– Frågan är uppe på dagordningen, avslutar rektorn.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser