Annons

Håkan Hellström prioriteras av kulturnämnden2 miljoner kronor placerade till 600-årsfesten

Kommer hovsångerskan Malena Ernman, den samiska världsartisten och jojkerskan Mari Boine, den norske saxofonist Jan Garbarek och allas vår Håkan Hellström till Landskrona teater under jubileumsåret 2013? Det hoppas kulturnämnden som nu spikat sina prioriteringar inför 600-årsfirandet.
Vi har nu bantat ner våra önskemål till 2 miljoner kronor för att hamna inom den ram jubileumskommittén anslagit åt oss, säger nämndens ordförande Gunlög Stenfelt (FP).
Kulturnämnden hade hoppats kunna genomföra sju delprojekt till en kostnad av 2,7 miljoner kronor. Nu blir det sex olika programpunkter där en böljande picknickfilt i brons av konstnärerna Josefin Axelsson och Gertrud Alfredsson stryks till förmån för en Världsutställning på museet och i konsthallen. Tanken är att visa konst och kultur från de länder som finns representerade i stadsbilden.
Nu finns det 140 nationaliteter i Landskrona och naturligtvis kan vi inte ta med alla, säger Gunlög Stenfelt som inte bestämt om det blir sex eller tretton länder som kommer att företräddas. Danskarna som är Landskronas största invandrargrupp är den enda som hittills är klara för Världsutställningen.
Till kulturnatten och Trädgårdsgillet budgeteras 250 000 kronor.
För att ytterligare tydliggöra och ge landskronaborna inblick i stadens historia läggs 50 000 kronor i tryckkostnader till museet. En halv miljon kronor anslås för att visa en eller flera svenska samtidskonstnärer/konsthantverkare av hög internationell klass i konsthallen.
200 000 kronor går till att arrangera en Spoken Word-festival där tanken är att grädden på moset blir när kommunen står värd för SM i Poetry Slam under Kristi Himmelfärdshelgen.
Avslutningsvis vill man genom en konsertserie på teatern tillgodose så många smakriktningar som möjligt. För detta viks 300 000 kronor.
– Här vill vi se klassiskmusik, jazz, världsmusik, etcetera, av artister av hög klass, säger Gunlög Stenfelt.
Artisterna i ingressen nämns i förvaltningens rapport över prioriteringar av aktiviteter under jubileumsåret, dock är ännu ingen av dessa kontrakterade.
– Vi har varken gjort klart med Håkan Hellström eller någon av de andra artisterna. De ska ses som exempel på den nivå vi vill hålla, avslutar Gunlög Stenfelt.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser