Annons

Akvarellkonst från kylan in i värmen på Pumphuset

Hasse Karlsson är konstnären som rest med Transibiriska järnvägen för att måla trähus och betalt dyrt för att åka till Antarktis för att på sju kilo akvarellpapper föreviga pingviner. Bilder från de båda resorna samt från Österlen, där konstnären bor sedan 24 år, visas på Pumphusets Konsthall från och med helgen. Vernissagen äger rum imorgon lördag klockan 13.00.
Jag har aldrig varit i Landskrona tidigare men jag känner igen vyn, säger konstnären och blickar ut över havet genom det stora panoramafönstret i utställningslokalen.
– Jag är uppväxt vid havet norr om Falkenberg och nu bor jag nära havet på Österlén.
På en av väggarna hänger bilder från äventyret på Antarktis.
– Jag var där med min son 2006. Jag målade och han filmade och fotograferade och en del av det som producerades hänger här.
Mitt på väggen hänger en skärm som visar sonens ihopklippta filmsnutt och allt omringas av små akvareller i cd-fodral.
På den andra väggen hänger bilder från Österlén och Sibirien.
– Vi tog tåget mellan Novosibirsk och Irkutsk vid södra delen av Bajkalsjön och det jag var intresserad av var trähusen. Det märkliga är att de stått i hundra år men är på väg att försvinna. Den globala uppvärmningen gör att permafrosten tinar vilket får till följd att husen sjunker. En del låg så djupt att fönstrena var vid markhöjd, berättar Hasse Karlsson.
Och visst lyser miljöengagemanget genom. Detta är något som kommer att ta sig utryck även i framtiden.
Nästa resa går till en öken. Vilken det blir vet jag inte ännu. Med mig då följer hustrun Ia som också målar. Hon vill dock ha mer färg. Vi får se var vi hamnar.
Förutom att man kan se Hasse Karlssons tavlor på Pumphuset så kommer man att testa något helt nytt.
– Den 2 juli ska jag ha en performance. Jag tar då med mig mina målargrejer som jag hade med mig på Antarktis och kommer att visa hur jag målar. Dessa uppträdanden kommer att hållas klockan 13 och 15, avslutar konstnären.
Utställningen pågår till och med den 24 juli.


Pastell eller färgexplosioner är inte att förvänta sig när man besöker Hasse Karlssons utställning på Pumphuset, uttrycken är istället enkla och målade i en behaglig jordfärgsskala.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser