Annons

Kommunen satsar på kvinnohusÖppnar till våren 2012

De kvinnor i Landskrona som sökt skydd efter att de utsatts för våld och har behövt någonstans att ta vägen har i många fall slussats vidare till andra kommuner. Detta ska kommunen nu råda bot på genom att man i ett samarbete med HSB kommer att öppna ett kvinnohus i centrala Landskrona med såväl mottagning för samtal men även boende.
Det är nästan alltid bäst om kvinnan och de eventuella barnen kan vara kvar i staden. Det är där de har sina vänner, skolan, dagis och sitt sociala skyddsnät. Att flytta offer till en annan stad medför ofta att de blir väldigt isolerade, säger Pia Söderstjerna, enhetschef för socialtjänstens vuxenstöd.
– Därför är vi nu väldigt glada över att vi hittat en lösning. Om allt går som det ska så kan huset invigas i februari eller mars nästa år.
Fastigheten som ligger i hörnet av Järnvägsgatan och Sturegatan ägs av HSB.
– Det är klart att vi är ett vinstdrivande företag men vi ville ta ett socialt ansvar och nu har vi en lösning som alla parter är tillfredsställda med, säger Claes Magnusson, förvaltare på HSB i Landskrona.
– Vi har informerat samtliga hyresgäster och kommer att erbjuda dessa nya lägenheter samt stå för kostnader i samband med flytten, betonar Claes Magnusson.
– Allt som allt kostar kvinnofridssatsningen 11 miljoner kronor om året, en summa som ryms inom vår budget. Vi har dock sökt ett investeringsanslag på 725000 kronor för kvinnohuset. De pengarna kommer i så fall att gå till inventarier, säger Mattias Adolfsson (FP), ordförande i Individ- och familjenämnden.
Att behovet är stort för ett kvinnohus råder det ingen tvekan om. Mellan 2008 och 2010 togs mer än 360 kontakter mellan utsatta kvinnor och Individ- och familjeförvaltningen. Av dessa placerades 70 kvinnor och 70 barn ut. Mycket tyder också på att siffrorna ökar.
Det beror förmodligen inte på att våldet ökat. Istället är det så att vi börjar nå ut med vår information och kvinnorna börjar i allt större utsträckning inse att det inte är en skam att höra av sig, berättar Pia Söderstjerna som hoppas kunna få hjälp till kvinnorna snabbare.
Det händer att polisen ringer mitt i natten och står med en kvinna och några barn som gråter. Som det är idag så är det hotell som gäller för dessa. När vi har ett kvinnohus så kommer de till en lägenhet och framför allt så får de träffa utbildad personal omgående. De slipper alltså ligga i ett hotellrum och vänta på att det ska bli vardag.
På frågan om även utombys kommer att få tillgång till boende i kvinnohuset svarar Pia Söderstjerna.
– Det är inte uteslutet. Precis som det kommer att finnas fall där vi måste placera den eller de utsatta på annan ort av säkerhetsskäl så kan vi komma att ta emot kvinnor från andra håll. Men detta är inte som vi utvecklat. Kvinnohuset i Landskrona är först och främst till för våra egna innevånare, avslutar enhetschefen.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser