Annons

Romska resor vidgar vyerna

Dokumentärfotografi i världsklass på konsthallen.  I sommar kan man beskåda 100 bilder av romer på Landskrona konsthall tagna av Joakim Eskildsen.

Låt oss direkt slå fast att det inte är ett politiskt manifest utan en dokumentär fotoutställning med höga konstnärliga ambitioner. Landskrona konsthalls sommarutställning bygger på den danske fotografen Joakim Eskildsens omfattande bokprojekt om romernas liv, historia och situation i olika länder.
Det går dock inte att kringgå ämnets rykande aktualitet och höga position på den europeiska politiska dagordningen. Exempelvis diskuterade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) romafrågan vid ett EU-möte i veckan där medlemsländerna uppmanades att arbeta för integrering av romer, särskilt inom områdena utbildning, arbete, hälsa och bostäder.
– Europa har en historia av övergrepp gentemot romer och vi har inte heller någon nutid att vara stolta över. Det finns ingen grupp som har så stort utanförskap i Europa som den romska gruppen och i flera medlemsländer är trakasserier och diskriminering vanliga, sa ministern och fotografen som under nästan tio år rest, fotograferat, ställt ut och levt med romer kan i otal historier bekräfta bilden.
– 99 procent av medias rapportering kring romer handlar om vad mindre än en halv procent gör, säger Joakim Eskildsen som gärna hjälper till att marginalisera stereotypen.
– Vi bodde någon gång hemma hos yrkeskriminella men aldrig under mina resor att jag blivit av med en endaste pinal, säger han som förvånas över hur lite vi vet om denna minoritet.

Annons
 

Det var under 2000-2006 som Eskildsen tillsammans med författaren Cia Rinne reste genom Finland, Frankrike, Indien, Rumänien, Ryssland, Grekland och Ungern för att möta och leva med romer. 2008 gav paret ut en bok, vars andra upplaga nu är på väg att sälja slut.

Fotouställningen ”The Roma Journey” är den största genom tiderna i sitt slag på Landskrona konsthall med sina 100 bilder. Joakim Eskildsens bilder skildrar ofta landskapet, miljön och människan i en och samma bild. Informationen är påtaglig även om porträtten ofta tycks vara arrangerade. I Europa går populistiska och främlingsfientliga partier framåt.
Joakim Eskildsen berättar om vidriga övergrepp mot romer som på vissa ställen i Europa negligeras.
– Syndabockar ska hittas i tider av ekonomisk kris och naturkatastrofer. I Danmark fångar vi romer med helikopter. De ligger etta på hatlistan. Det har blivit så att folk inte längre är rädda att säga vad de tycker. Förhoppningsvis kan min vittnesbörd sedd genom hjärtat hjälpa till att ändra synsätt.

Utställningen visas på Landskrona konsthall fram till den 21 augusti. Klockan 13.00 idag invigningstalar Fred Taikon, grundare och chefredaktör för tidskriften É Romani Glinda.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser