Annons

Misstänkt för misshandel av hustru och barn under åtta år

En familj i ett villasamhälle i Landskrona har under ett flertal år levt under skräck då mannen i huset systematiskt misshandlat hela familjen. Mannen sitter nu häktad misstänkt för grov kvinnofridskränking och våldtäkt mot sin tidigare hustru, samt fridskränkning mot såväl styvbarn som sina egna barn. Mannen har inte erkänt några brott men skulle han dömas på samtliga punkter väntar mångårigt fängelsestraff.
Det är ett mycket omfattande mål. Jag räknar med tio förhandlingsdagar. Jag har haft misshandelsfall tidigare men detta är ett stort mål. Fälls han så sitter han i fängelse i flera år, säger kammaråklagare Charlotte Österlund.
Sammanlagt rör det sig om åtta åtalspunkter. I två av dessa är det kvinnan som är målsägande. Dessa två tar upp 51 tillfällen som mannen gjort sig skyldig till våldsbrott eller hot. Övriga punkter gäller barnen och här rör det sig om 23 olika fall av våld och hot.

Den första anmälan gäller 2001. Den då 25-årige mannen tvingade med våld till sig sex med den då 34-åriga kvinnan. Detta skedde i början av deras förhållande men kvinnan beslöt sig för att stanna kvar. Systematiskt började mannen att slå, sparka, knipa och hota såväl kvinnan som hennes egna samt deras gemensamma barn. Enligt stämningsansökan ska mannen bland annat i juni 2007 ha knuffat ner kvinnan från en soffa en dryg vecka efter att hon förlöst ett barn med kejsarsnitt och i dagarna efter tryckt sin hand mot kvinnans sår. Han ska även vid flera tillfällen ha knuffat ner kvinnan för en trappa då hon satt i rullstol.
Vad gäller fridskränknigarna mot barnen så har dessa också pågått under hela förhållandet. Här rör det sig mest om slag, sparkar, strypgrepp och hot. Mannen ska enligt stämningsansökan bland annat ha hållit sin och kvinnans son över en trappa och hotat att släppa honom. Pojken som idag är sju år ska även ha blivit slagen med en leksaksbil och fått en skarfs lindad och åtdragen runt halsen.
Det som styrker kvinnans och barnens berättelser är att kvinnan fört anteckningar över mycket av det inträffade. Dessutom har åklagaren även vittnesmål från grannar, vänner, släktingar, lärare och en psykolog.
Mannen har vid förhör med polisen fått almanackor och andra noteringar uppvisade för sig men påstår sig inte känna till dessa. Han hävdar i stället att kvinnan har lurat honom på pengar. Den misstänkta misshandeln höll på till paret skilde sig 2009.
Misshandeln har pågått systematiskt sedan 2001. Anledningen till att målen som gäller grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning först gäller från det som hände 2006 och framåt är att preskriptionstiden är på fem år. Därför kan han inte åtalas för de misshandlar han begått innan det, säger åklagare Charlotte Österlund.
– Vi har inte riktigt fått svar på varför kvinnan stannat kvar. Många i hennes situation hamnar i någon sorts normalisering. Hon kan dessutom ha stannat kvar för att han om möjligt skulle skona barnen. Ett annat skäl kan vara att hon känt ett beroende eftersom hon de senaste åren suttit i rullstol, funderar åklagaren.
Efter skilsmässan 2009 har mannen vid ett flertal gånger kontaktat kvinnan i olika ärenden gällande underhåll och liknande. Kvinnan mår av förståeliga skäl inte bra.

Annons
 

På måndag bestäms när rättegången startar. Eftersom mannen sitter häktad börjar den dock inom två veckor.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser