Annons

Veteranbussar intar gatornaEntusiaster testar nyrenoverade trådbussar

Det är många som höjt ögonbrynen i veckan då de mötts av trådbussar av modell äldre på gatorna i staden. Det är Sporveishistorisk Selskab i Danmark och Svenska Spårvägssällskapet som nyligen renoverat två gamla fordon och som i dagarna har möjlighet att provköra dessa i Landskrona.
En som gärna skulle vilja ratta de gamla bussarna är Lars-Åke Pehrsson som till vardags kör stadsbussar i kommunen.
– De är mycket fina. Nu kommer jag inte att få tillfälle att testa men jag skulle inte tveka en sekund, säger busschauffören med ett leende.

Den gula danska bussen är av 1938 års modell och den röda svenska är från 1949. De är välpolerade på utsidan och inne vittnar de gamla skinnsätena om gångna tider. Den svenska bussen togs ur trafik i Stockholm för 50 år sedan och den danska ”pensionerades” 1963. Sedan dess har de ägts av de båda trådbussällskapen.
Det är jättekul att entusiasterna är här. De brinner verkligen för sina rariteter, säger Klas Sörensson, trafikutvecklare på Skånetrafiken vilka gjort det möjligt för trådbussarna att testas.
Vi ska ha trådbusseminarium på Slottscaféet på lördag och det är med anledning av detta som vi bjudit in de båda trådbussällskapen.
– Seminarierna kommer att handla om trådbussar i allmänhet och trådbussar i Landskrona i synnerhet, berättar Klas Sörensson.

Annons
 

På lördag och söndag kommer bussarna att köra gratisturer mellan Skeppsbrokajen och Landskrona Station. Det är dock bara på lördagen som man kommer att stoppa på vägen och detta sker vid Slottsparken i samband med seminarierna.
Övriga bussar på linje 3 går som vanligt båda dagarna. Seminarierna på lördagen hålls klockan 11, 13 och 15 och varar cirka 45 minuter.


För 50 år sedan rullade denna buss på Stockholms gator. I veckan har man kunnat se den i Landskrona.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser