Annons

Digital Storytelling på Allvar

Gymnasiesärskolans medieprogram på Allvar Gullstrandgymnasiet bjöd i veckan in till minifilmfestival. Men inte vilken filmvisning som helst. Det var elevernas egna filmer, eller Digital Stories som det nu mera ofta heter, som visades upp för särskilt inbjudna gäster.

Det hela inleddes med lite mat(o)nyttigt mingel innan  medielärare Fredrik Svensson öppnade minifilmfestivalen. Efter kort invigningstal tog eleverna över stafettpinnen genom att en efter en stolt presentera sina Digital Stories följt av visning av respektive film.

Annons
 

Emelis Digital Story handlar om hennes passion för bakning, medan Tommy berättade om sin dröm att bli en framgångsrik musikproducent.
Albert berättade om sitt stora intresse för friidrott, medan Nadjastolt berättade om sitt intresse för manga och anime som nästan blivit till en livsstil. Andreas och Joanna berättade om sitt samlande på tv-spel respektive bokmärken, och vad det betyder för dem att samla på detta. Robin berättade om sitt filmskapande och rev ner både applåder och skratt. En sak hade samtliga Digital Stories gemensamt. De var ärliga, insiktsfull, glädjande och framför allt så syntes det i eleverna att de var stolta över sina filmer.

Digital Storytelling-workshopen genomfördes inom ramen för ett samarbete mellan Allvar Gullstrandgymnasiet och projektet LA Stories av den ideella föreningen VäL (Vi är Landskrona).
– LA Stories syfte är att genom metoden Digital Storytelling i kombination med värdegrundsbegrepp som demokrati, delaktighet och mänskliga rättigheter, uppmuntra barn, ungdomar och unga vuxna mellan 12-25 år till att bli aktiva medborgare, berättar Fredrik Svensson och poängterar att man på Allvar Gullstrandgymnasiet använder Digital Storytelling på ett framgångsrikt sätt som ett komplement till skolans mer traditionella värdegrundsarbete.
– Genom samarbetet med LA Stories, som framför allt har bedrivits på estetiska programmet, är Allvar Gullstrandgymnasiet troligtvis den skola i landet som kommit längst med denna relativt nya form av pedagogik, tror Fredrik Svensson och menar att det här bara början.

Mentor Anders Cöster var märkbart tagen av sina elevers arbete.
– Digital Storytelling-workshopen gav mig en magisk känsla.

 – Under skapandet av elevernas Digital Stories ges en värdefull inblick i våra elevers liv, vilket dels river eventuella murar mellan lärare och elever, men framför allt skapar en oerhörd gemenskap mellan eleverna, samtidigt som elevernas värdegrund stärks i processen, avslutar Fredrik Svensson.


Medialärare Fredrik-Svenssonoch dj Tommy Thore såg till att festivalen förlöpte bra och att stämningen var på topp.


”Movie director” Andreas Björklund såg ut att trivas under filmvisningen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser