Annons

Rekordvarm månadVarmaste april sedan mätningarna inledes

Vi har den varmaste aprilmånaden under amatömeteorolog Hans Lehreckes dryga 30-åriga mätperiod bakom oss. Medeltemperaturen blev den högsta som glumslövsbon noterat.
– 10,5 grader mot normalt 6,5. Helsingborg hade 10.1 i medeltem, säger Hans Lehrecke och berättar att den tidigare toppnoteringen var från 2001 med 9,9 grader medan kallaste var det 1986 med bara 4,4.
– Snittet för april ligger vid 7,5.

Varmast var den 22:e med just 22 grader men det var hela nio dagar med temperarturer över tjugo och meterologisk sommar infann sig den artonde och varade månaden ut.
– Under min mätperiod har den 26 april 1993 varit varmast med hela 28 grader. Även om det följde en varm månad det året, så blev sommaren dålig.

Annons
 

Den gångna april blev frostfri med lägsta temp den 15 med +0,2.
Den 24:e skiljde det 15 grader mellan dag och natt (21,6 till 6,6.).
April blev den tredje månaden i rad med klart nederbördsunderskott.
– Nederbörden stannade vid 17,2 mm. och vi har inte fått mätbar nederbörd sedan den trettonde. Under min mätperiod är april 2006 med 66mm nederbördsrikast medan vi 1989 samt 1993 endast fick 6,5 resp. 6 mm.

Hur förhåller sig vegetationen?
– Höstsådden har övervintrat bra med undantag av rapsen som fått mycket stryk och en storodlare meddelar att han fått så om 60%. Vi kommer att sakna de gula fälten vid månadsskiftet men de kommer. Dock tyvärr inte lika praktfullt som vid Hildesborg i fjor. Vårsådden har gått bra och nu väntar bönderna bara på regn. Tack vare de frostfria nätterna har vegetationen utvecklats snabbt och träden slog ut nästan en vecka tidigare än normalt. Kastanjen vid Tages, i Slottsparken samt vid Drejarvägen i Glumslöv slog redan ut kring den 20:e. Den 29:e slår boken utanför mitt fönster ut mot normalt den femte maj och viktoriaplommonträdet blommar samtidigt lika flitigt som varje år. Tulpaner och narcisser blommar alltför snabbt och luktviolen har blommat färdigt. Vårsådden i trädgården skedde normalt kring förste april och nu väntar gallring av huvudsalladen.

Har våren nått havet?
– Den 24:e hade badtemperaturen stigit till nio grader efter att ha varit nästan nollgradigt vid förra månadsskiftet och Valborgsdoppet blev inte varmare tack vare frånlandsvind. Vi får bara hoppas att badbryggorna hinner med när badtemperaturen stiger.

Har du några mMärkligheter att minnas från den månad som gått?
– Den tjugofjärde +24 grader i Målilla samt Hästveda. Natten 14/15 låg temperaturen mellan noll och minus fyra i Sverige, märkligt i detta avlånga land. Efter den 20:e var det ett par dagar 22 grader hos oss medan det vid Skånes ostkust var tiogradigt på grund av kall pålandsvind. Under sista veckan var björken lika utslagen i Värmland som i Skåne, vilket säkert beror på naturens anpassningsförmåga. Från Belgien, ett land med stor brist på ytterlighetstemperaturer, noterar vi +30 den tjugotredje och detta var varmast i Europa. Sommaren har kommit ända upp till Stockholmstrakten och naturen har med råge snabbt hämtat in förseningen.

Hur stämde förutsägelserna för april och hur blir maj?
– Jag nämnde att risken för frost skulle bli liten. Man får alltid reservera sig när det gäller aprilvädret men i år blev vädret lätt förutsägbart. Det är inte lätt att finna samband mellan april-och majvädret utom att temperaturen stiger betydligt. Ett undantag var 1999 med 7,5 resp.8,2 grader. 2002 var däremot siffrorna 7,5 resp. 13,6. Den varma aprilmånaden 1993 följdes av en varm maj, som nästan blev varmare än de riktiga sommarmånaderna. I år ser de första dagarna ut att bli kyligare med 10-12 grader med skurar som kan ge upp till tio millimeter. Klara nätter kan ge temperaturer ner mot noll. Läget är svårbedömt, då vädret ser ut att styras österifrån. Mot första veckoslutet ser det ut att bli lite varmare igen. I bondepraktikan tröstade man sig med när majvädret var för dåligt: ”Maj våt och kall, fyller bondens lada all” : En viss sanning låg säkert i dessa iakttagelser. För varma majmånader följs tyvärr ofta av sämre väder längre fram. Vi får hoppas att maj blir lagom både när det gäller värme och nederbörd.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser