Annons

Landskroniten som livnär sig på jazz i Hongkong

Nyligen framträdde han tillsammans med den svenske världsgitarristen Ulf Wakenius i hemstaden Hongkong och på tur står en spelning tillsammans med den amerikanske välrenommerade pianisten Uri Caine. Under våren har han hoppat på en halvtidstjänst som Jazz Label Manager hos Naxos, ett av världens största skivbolag inom klassisk musik. Det går bra för basisten tillika landskronasonen Rickard Malmsten.
– Det är fullt upp, säger han och berättar att det tyska skivbolaget med huvudkontor i Hongkong nu gör en satsning på jazzmusik.
Jag kommer att vara ansvarig för allt som rör jazz, från att signera artister runt om i världen till att ansvara för distributionen. Ett drömjobb, poängterar Rickard Malmsten som dock har fler strängar på sin bas.
– Tid räcker knappt till. Vid sidan om Naxos så driver jag mitt eget musikföretag, Harmony, som jobbar med artister runt om i världen. Jag är dessutom musikalisk direktör för gourmetrestaurangkedjan Fine dining i Hongkong som har över 52 exklusiva restauranger. Till de ordnar jag jazzband, säger han och understryker att familjen trots allt är viktigast.
– Jag vill vara hemma hos min fru och mina barn på kvällarna. Det är min högsta prioritet och något som jag inte vill rubba på.

Frågan är om han blickar mot Sverige och kanske Skåne när det ska lanseras nya spännande jazzmusiker på Naxos etiketten?
Eftersom Naxos är ett av världens största skivbolag så distribuerar vi även för många andra mindre bolag som t.ex. Svenska Caprice. Jag slår ett extra slag för att marknadsföra vårt fina arv av svenska jazzmusiker här i Asien. I nuläget har vi inga svenska artister på Naxos
Jazz Far East men det kan mycket väl komma i framtiden,
säger Rickard Malmsten och förklarar att bolaget ofta bjuder in musiker för gästspelningar.
Senast bjöd vi in den fenomenala vibrafonisten och kromatiska munspelaren Hendrik Muerkens att spela tillsammans med mitt band. I september så har vi bjudit in den välmediterande tonsättaren, pianisten och vokalisten Maria Kvist och hennes saxofonspelande make Linus Kåge.

Annons
 

Hur går det annars med egna karriären?
Som jag ser det så har min karriär bara gått framåt och många nya dörrar har öppnats för mig i samband med mitt nya jobb här på Naxos. Främst känner jag att jag kan utvecklas mycket eftersom att jag är inne på nya områden inom musiken som jag inte har sysslat med tidigare. Detta tror jag även kan göra mig mer komplett som musiker.

Hur ofta återvänder du till Landskrona?
Jag är hemma i Landskrona under cirka en månad varje år för att spendera tid med mina sex syskon och föräldrar. Det är den finaste tiden på året och även viktigt för mina egna barn att få lära känna sina fastrar, farbröder, farmor och farfar. Vi spenderar även i månad i Estland där vi har köpt ett hus i den underbara lilla orten Vösu som ligger vid havet. Min fru är ursprungligen från Estland och det är där som jag skriver det mesta av min musik. Även självaste Tchaikovsky skrev mycket av sin musik i Vösu.

Vågar vi hoppas på en spelning i Landskrona nästa gång du är på besök?
– Någon gång kommer jag säkert att uppträda i Landskrona som betyder så mycket för mig. Då gärna med mina musikervänner Patrik Ohlson och
Roine Sangenberg som jag har spelat mycket med under åren.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser